Mainos

8 asiaa, jotka perjantain lakosta kannattaa tietää – julkisessa liikenteessä häiriöitä, tuoretuotteet hupenevat kaupoista...

Mielenilmaus aktiivimallia vastaan vaikeuttaa joukkoliikennettä huomenna eri puolilla Suomea. 

Helsingin keskustassa järjestetään huomenna aamupäivällä suurmielenosoitus työttömien aktiivimallia vastaan. Mielenosoitus ja siihen liittyvät lakot haittaavat elämää pääkaupunkiseudulla muun muassa siten, että julkisesta liikenteestä kulkee vain pieni osa. Tässä lakon ja mielenosoituksen tärkeimmät seuraukset.

1. Liikkuminen etenkin pääkaupunkiseudulla on huomenna hankalaa, sillä bussit, raitiovaunut ja metro ovat lakossa kello 03–18. Lähijunat ja Suomenlinnan lautta liikennöivät normaalin aikataulun mukaan. Hankalan kelin odotetaan haittaavan liikennettä huomennakin, joskaan ei samaan malliin kuin tänään. Ratikat ja metro aloittavat liikennöinnin uudelleen vasta lauantaiaamuna. Tarkasta oman kulkuvälineesi tilanne HSL:n Reittioppaasta.

2. Mielenilmaus aiheuttaa häiriöitä myös muualla Suomessa, kuten Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Paikkakuntien omat joukkoliikennesivustot kertovat, että miten ja missä linja-autot liikennöivät.

3. Kuljetusalan ammattiliitto AKT on ilmoittanut, että myöskään huoltokorjaamot ja matkahuolto eivät työskentele huomenna kello 3–18. Lakko ei koske koululaiskuljetuksia, tilausajoja, vammaiskuljetuksia, sairaaloiden kemikaalikuljetuksia ja lääkekuljetuksia, sairaalatarvikekuljetuksia eikä ruokakuljetuksia vanhuksille, kouluihin ja päiväkoteihin.

4. Kaukoliikenteen busseista kulkee osa, kaukojunat liikkuvat sään salliessa normaalisti. VR:ltä kerrotaan, että ratapihoille ja vaihteisiin pakkautuva lumi saattaa vaikeuttaa junien kulkua ja tiedossa voi olla myöhästymisiä ja vuorojen perumisia.

5. Takseja on liikenteessä niin paljon kuin mahdollista, mutta taksia joutunee odottamaan erityisesti ruuhka-aikaan. Myöskään taksin ennakkotilaus ei välttämättä enää tänään onnistu.

6. Koulut ja päiväkodit ovat auki ja lapset saavat myös ruokaa, joka ei tosin välttämättä ole lämmintä.

7. Ruokakaupoissa voi olla vajausta tuoretuotteissa ja roskikset voivat pursuilla, koska roskakuskitkin ovat lakossa.

8. Lakon vuoksi on mahdollista saada rahallista korvausta, jos ei pysty käyttämään tavanomaisia kulkuvälineitä. Esimerkiksi HSL tiedottaa hyvittävänsä kausilipun hinnasta yhden päivän matkakortille ladattavana kautena tai arvona. Hyvitystä ei kuitenkaan makseta automaattisesti, vaan sitä täytyy hakea HSL:n palveupisteessä. Taksi- tai muita muiden kulkuvälineiden matkoja ei korvata.

Mielenosoitus sulkee katuja Helsingissä

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava mielenosoitus järjestetään Senaatintorilla huomenna kello 11–13. Mielenosoittajat kävelevät Hakaniementorilta Unioninkatua pitkin kohti Senaatintoria. Poliisin johtama kulkue lähtee liikkeelle noin puoli tuntia ennen mielenosoituksen alkua.

Torin lähikadut eli Aleksanterinkatu, Snellmaninkatu ja Unioninkatu suljetaan autoilta muutamaksi tunniksi mielenosoituksen ajan.

Poliisi arvioi, että iltapäivän ruuhka-aikaan mennessä tori on tyhjentynyt ja kadut sen ympärillä avattu. 

Mielenosoittajat vaativat, että joulukuussa eduskunnan säätämä laki työttömyysturvan aktiivimallista perutaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.