HUS-bussi, kimppakyydit ja taksikortit – näin työntekijät matkaavat työpaikoille suurena lakkopäivänä

Lakkoaalto saapuu 0:41
Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina.

Torstaiksi suunnitellut poliittiset työtaistelutoimet toteutetaan ilmoitetun mukaisesti, kertoo SAK. Vuorokauden kestävä lakko näkyy tuntuvasti pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä. Kuinka työmatkat taittuvat lakon keskellä?

Pääkaupunkiseudulla useiden bussilinjojen lisäksi pysähdyksissä ovat kaikki lähijunat, metro, raitiovaunut ja pikaratikat.

Tämänhetkisen tiedon mukaan lautat Suomenlinnaan ja Kruunuvuorenrantaan kulkevat torstaina normaalisti, HSL tiedottaa.

Tutut metro- ja bussilinjat eivät siis kulje, mutta työpaikalle tulisi päästä. Mikä neuvoksi? MTV kysyi pääkaupunkiseudulta suurilta työnantajilta, millaisia vaihtoehtoja he tarjoavat työmatkan taittamiseksi. Osa ei tarjoa mitään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin palvelussuhdejohtaja Laura Lindholmin mukaan potilasturvallisuuden takaaminen on tärkeimmässä asemassa vuoden jokaisena päivänä, myös lakkopäivänä.

Lindholm painottaa, että lakkopäivänä työntekijä huolehtii työmatkan taittamisesta itse. Julkisen liikenteen lisäksi vaihtoehtona on muun muassa oman auton hyödyntäminen.

– Mikäli autoa ei ole käytössä, niin päästään siihen kysymykseen, milloin työnantaja tarjoaa taksikorttia tai mahdollistaa oman auton käytön niin, että matkakulut korvataan.

Torstain lakkopäivänä HUSin työntekijöiden käytössä on myös HUS-bussi ja kimppakyydit-yhteisö. Molemmat ovat Lindholmin mukaan henkilöstön käytössä ympäri vuoden, mutta etenkin kimppakyydit-yhteisö on Lindholmin mukaan ollut nyt aktiivinen.

– On tullut kyselyjä torstaille esimerkiksi Meilahteen.

Lindholmin mukaan HUS-bussi tarjoaa henkilöstölle työmatkakuljetusta pääkaupunkiseudulla. Bussi liikennöi väleillä Helsinki-Hyvinkää, Helsinki-Lohja, Helsinki-Raasepori ja Helsinki-Porvoo.

Lindholmin tiedossa ei ole, onko HUS-bussilla enemmän kysyntää torstain lakkopäivänä normaaliin verrattuna.

Potilasturvallisuuden ylläpitämiseksi ja ydintoimintojen varmistamiseksi osalle Husin henkilöstöä on lisäksi tarjolla taksikortteja. Lindholmin mukaan taksikortteja voidaan tarvittaessa luovuttaa kenelle tahansa eli mitään ammattiryhmää ei ole poissuljettu edun käyttämisestä.

– Esihenkilöt tekevät päätöksen taksikortin antamisesta. Ei ole niin, että vain tietyille ammattiryhmille niitä annettaisiin.

– Korvaamme työmatkakuluja tarvittaessa ja esihenkilöt käyvät tänään keskustelua asiasta eri yksiköissä. Hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden tulee olla torstainakin läsnä.

"Pyrimme ratkaisemaan tilanteen muilla keinoilla"

HOK-Elannon toimialajohtaja Kimmo Nikula kertoo, että HOK-Elannon työntekijöitä on ohjeistettu käyttämään lakkopäivänä normaalia enemmän aikaa työmatkan tekemiseen.

Myös kimppakyytejä on suositeltu käyttämään ja jopa työvuoroja vaihtamaan.

– Oman esihenkilön kanssa on mahdollista pohtia vaihtoehtoisista järjestelyistä, esimerkiksi vuoronvaihdoista tai työaikojen muutoksista.

HOK-Elanto ei tarjoa henkilöstölleen taksikorttia lakkopäivän työmatkan tekemiseen.

– Noudatamme tässä työehtosopimusta. Työnantaja ei korvaa lakon aiheuttamia mahdollisia kustannuksia. Pyrimme ratkaisemaan tilanteen muilla keinoilla.

Taksit eivät pidä vapaapäivää torstaina

Taksi Helsingin hallituksen puheenjohtaja Tomi Wiiala kertoo, että torstai on todellinen ennakkotilauksien päivä.

Yrityksellä on lakkopäivänä liikenteessä toistatuhatta autoa. Myös palvelukeskukseen on hankittu lisäresursseja.

– Huomenna ei pidetä vapaapäiviä. Tänään on tehty ennakkotyötä sen eteen, että saadaan autot riittämään kaikille. Toivottavasti kaikille.

Wiialan mukaan ennakkotilaukset keskittyvät etenkin aamukuuden ja aamuyhdeksän väliin. Wiiala arvioi, että ennakkotilauksia on tilattu etenkin välttämättömiä työmatkoja varten.

Taksi Helsingistä muistutetaan varaamaan matkantekoon aikaa, vaikkakin kyseessä olisi taksikyyti.

– Luminen keli vaikuttaa ajoaikaan, koska lumia ei välttämättä aurailla lakkopäivänä normaalisti. Kannattaa varailla aikaa lyhyillekin taksimatkoille noin parisenkymmentä minuuttia lisää.

Lue myös:

    Uusimmat