Mainos

Liikennekaaos Helsingissä perjantaina: Bussit, ratikat ja metro seisovat – sekoittaa koko maan bussiliikenteen

2:14

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet osallistuvansa perjantaina 2. helmikuuta Helsingissä järjestettävään mielenilmaukseen, jossa vastustetaan vuoden alusta voimaan tullutta aktiivimallia.

Mielenilmaus järjestetään kello 11 alkaen Helsingin Senaatintorilla ja sen arvellaan kestävän kello 13 asti.

SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula kertoo, että mielenilmausten lisäksi osa ammattiliittojen jäsenliitoista on tehnyt päätöksen keskeyttää työnteon määrätyksi ajankohdaksi perjantaina.

– Odotamme tuhansia osallistujia, mutta julkisen liikenteen seisahtuminen saattaa aiheuttaa hankaluuksia. SAK järjestää bussikuljetuksia yli 30 reitiltä mielenilmaukseen pääsemiseksi, Harjula kertoo.

Mielenilmauksella vastustetaan niin kutsuttua aktiivimallia, jossa työttömän työttömyysturvaan kohdistetaan leikkauksia, mikäli tämä ei täytä tiettyä aktiivisuusvelvoitetta seurantajakson aikana. Aihe on kuumentanut paljon tunteita ihmisten keskuudessa.

– Tietoisuus siitä, että kuka tahansa voi joutua työttömäksi ja julma giljotiinileikkuri saattaa napsahtaa kenen niskaan tahansa, kyllä se on saanut ihmiset takajaloilleen, Harjula kommentoi.

Bussiliikenne pysähtyy lähes kokonaan

AKT tiedottaa, että linja-autoala, huoltokorjaamot ja matkahuolto ei tee työvuoroja kello 03.00–18.00 välisenä aikana. Linja-autojen osalta mielenilmauksen ulkopuolella ovat koululaiskuljetukset, tilausajot sekä vammaiskuljetukset ja ruokakuljetukset.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että bussiliikenne häiriintyy ympäri Suomen. Turussa, Lahdessa, Tampereella ja Oulussa on ilmoitettu mahdollisista häiriöistä ja ajetuista vuoroista. 

Helsingissä metrot ja raitiovaunut eivät liikennöi koko perjantain aikana. Bussiliikenteestä osa vuoroista jää ajamatta kello 03–18 välisenä aikana. HSL arvelee, että myöhäisillan bussiliikenne sekä bussien yöliikenne ajetaan perjantai-iltana jo normaalisti.

Lähijunat ja kaukojunat toimivat perjantaina normaalisti.

Kuorma-autoliikenne seisahtuu osittain

AKT on ilmoittanut, että kuorma-autoala ja säiliöautoala ajaa vuorot loppuun torstaina ja aloittaa ajot seuraavan kerran perjantaina kello 18.00 jälkeen. Lakko ei koske sairaaloiden kemikaalikuljetuksia ja lääkekuljetuksia, sairaalatarvikkeita eikä ruokakuljetuksia vanhuksille, kouluihin ja päiväkoteihin. Myös maidon keräilykuljetus toimii normaalisti. 

Kaupan ja elintarvikealan automiehet keskeyttävät työt 06.00–18.00 väliseksi ajaksi. Myös esimerkiksi terminaalit, matkatoimistot, ympäristöhuolto ovat ilmoittaneet jättävänsä osan työvuoroista tekemättä.

1:55

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja