Mainos

TaEL-eläkekassan maksutulot kolminkertaistuivat

Lyhyitä ns. pätkätöitä tekevät eniten taksinkuljettajat, siivoojat ja myyjät, käy ilmi TaEL-eläkekassan viime vuoden tiedoista. Kun yksityisalojen pätkätyöt tulivat viime vuoden alusta TaEL-järjestelmään, odotettiin ravintola-alan haukkaavan noin kolmanneksen osuuden.

Näin ei siis käynyt. Eläkekassan toimitusjohtaja Lauri Koivusalo arvioi ravintola-alan työsuhteiden venyneen sen verran pitkiksi, että ne kuuluvat TEL-järjestelmän piiriin. Esimerkiksi alle kuukauden mittaisissa työsuhteissa tarjoilijat olivat ammatin yleisyydessä vasta sijalla yhdeksän. Edelle menivät mm. urheiluohjaajat, luennoitsijat ja tuote-esittelijät.

TaEL-järjestelmä kattoi aiemmin taiteellisen ja luovan työn tekijät, joiden työsuhde kesti alle vuoden. Nyt mukana ovat myös kaikki alle kuukauden mittaiset työsuhteet sekä yli kuukauden kestäneet työt, joissa kuukausiansiot jäävät alle 1 183,94 markan. Uudistus toi melkoisia kasvulukuja. Eläkekassan maksutulot lähes kolminkertaistuivat vajaaseen 300 miljoonaan markkaan.

Vakuutusmaksuja tilitettiin vuoden aikana 260 000 työntekijästä, joista valtaosa työskenteli palvelualoilla. Aiemmin TaELin piirissä oli vuosittain noin 13 000 henkilöä. TaEL-palkkasumma nousi edellisvuoden 704 miljoonasta 1,8 miljardiin markkaan. Eniten summaa kasvattivat erilaiset liike-elämän tukipalvelut kuten työvoiman vuokraus, siivous ja mainospalvelut. Kasvussa olivat myös yksityisille suunnatut palvelut kuten pesula- ja kampaamopalvelut.

-Lyhyet työsuhteet ovat osoittautuneet nimensä mukaisiksi pieniksi pätkiksi ja palkkahaitari laajaksi. Palkkojen keskiarvo työsuhdetta kohti oli noin 1 300 markkaa kuukaudessa, Koivusalo kertoi tänään esitellessään TaEL- ja LEL-työeläkekassojen viime vuoden tuloksia.

Suurempaan tuottoon

Sekä TaEL- että LEL-työeläkekassan vakavaraisuus oli viime vuonna eläkelaitosten parhaita. Kassat voivatkin jatkossa hajauttaa sijoituksiaan aiempaa riskipitoisempiin mutta tuottavampiin kohteisiin, huomautti Koivusalo. Isomman LEL-työeläkekassan sijoituskannasta pyritään osakesijoitusten osuus nostamaan lähivuosina neljännekseen nykyisestä viidestä prosentista. Nyt valtaosa 19,2 miljardin markan sijoituskannasta on vaatimattomasti tuottavia joukkovelkakirjalainoja.

LEL-työeläkekassassa vakuutetaan rakennus-, metsä-, maatalous- ja puutarha-alan ja satama-alan työntekijät. Vakuutusmaksua maksettiin viime vuonna 224000 työntekijästä. Maksutulo nousi 2,1 miljardiin markkaan. LEL-alat kasvoivat jo toista vuotta koko kansantaloutta vauhdikkaammin lähinnä rakennusalan vedossa. Ala lohkaisi 70 prosenttia maksutuloista.

Tunkua eläkkeelle

LEL-työeläkekassa maksoi viime vuonna eläkkeitä 151 000 eläkkeensaajalle 3,5 miljardia markkaa. Eläkettä haki 10 000 työntekijää. Erityisesti työttömyyseläkettä haettiin selvästi edellisvuotista enemmän. Myös työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen kääntyi nousuun 1990-luvun alkuvuosista alkaneen laskun jälkeen. TaEL-eläkekassan eläkkeiden määrä on pysytellyt vähäisenä. Viime vuonna eläkettä maksettiin vajaalle 800 henkilölle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.