Täällä ovat Helsingin parkkisakkorysät – katso kartta

Vuonna 2014 Helsingissä annettiin eniten parkkisakkoja satamien alueella, selviää Helsingin rakennusviraston tiedoista. Myös sairaalat ja Olympiastadion korostuvat tilastoissa.

Klikkaa karttaa ja tarkista Helsingin pahimmat sakkorysät vuonna 2014.

– Pysäköintikäyttäytyminen on kuitenkin muutumassa parempaan, kertoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin rakennusvirastosta.

Monet kartan sakkorysät, kuten Mäntymäen kenttä, ovat suuria alueita, minkä vuoksi yhteen osoitteeseen tulee paljon merkintöjä.

– Keskustan alueetta valvotaan tarkasti ja tämä näkyy tilastoissa, Kossila kertoo.

Epävirallisten parkkipaikkojen syntyminen ehkäistävä

Kossilan mukaan pysäköintikieltoaluemerkkiä ei huomioida kovin hyvin. Kun merkkejä ei ymmärretä, tulee myös virheitä.

Kossilan mukaan joskus muodostuu paikkoja, joihin järjestelmällisesti pysäköidään väärin. Näin käy esimerkiksi tapahtuma-alueilla.

– On tärkeää, että liikennejärjestelyt olisivat niin selkeitä, ettei ongelmapaikkoja pääsisi muodostumaan.

Muutokset sekoittavat autoilijan

Autoliitto uskoo virhepysäköintien olevan pääasiassa vahinkoja.

– Ihmiset autoilevat usein ulkomuistista. Jos liikennemerkit ja pysäköintipaikat muuttuvat uudistusten vuoksi, ei sitä valttämättä huomata, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Syy voi olla kiireessäkin.

– Esimerkkinä vaikka satama. Risteilylle lähtiessä on paljon nyssäköitä ja yleensä myös hieman kiire, jolloin maksaminen voi vain unohtua, Vesalainen kertoo.

Myös käteisen puute voi toisinaan johtaa parkkimaksun laiminlyöntiin.

Aikainen lintu nappaa parkkipaikan

Isompien tapahtumien kohdalla syy voi olla parkkiruutujen loppuminen. Jos parkkipaikkaa ei kiireessä löydy, saatetaan auto jättää luvattomalle paikalle.

– Hyvin eksoottisia pysäköintisuorituksia olen saanut todistaa tällaisissa tilanteissa, Vesalainen kommentoi.

Hänestä tapahtumat tulisikin mahdollisuuksien mukaan järjestää hyvien pysäköintimahdollisuuksien lähellä. Autoilijaa hän kehottaa lähtemään liikeelle hyvissä aikoin.

– Aikainen lintu nappaa madon. Ja jos siitä huolimatta läheltä ei löydy parkkipaikkaa, aikaisin liikkeellä oleva ehtii etsiä paikan kauempaa. Ei tarvitse tehdä paniikkiratkaisuja, jotka voivat tulla kalliiksi.

Lue myös:

    Uusimmat