Syyttäjä vaatii vankeustuomioita merenkulkulaitoksen johdolle

Valtionsyyttäjä vaatii merenkulkulaitoksen johdolle vankeusrangaistuksia sekä virasta erottamista. Syytettyjen puolustus kiistää syytteet.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta vaatii merenkulkulaitoksen johdolle vankeusrangaistuksia.

Sahavirta sanoi lahjusoikeudenkäynnin loppulausunnossaan, että hänen mielestään sopiva rangaistus törkeästä lahjuksen otoista syytetylle Kyösti Vesteriselle olisi vuosi ehdollista, Lennart Hagelstamille yli vuosi ehdotonta ja Eeropekka Koivumäelle alle vuoden ehdollinen vankeustuomio.

- Hagelstamin teko on poikkeuksellisen törkeä, Sahavirta totesi.

Varsinainen oikeudenkäynti päättyi tänään iltapäivällä. Oikeuden päätös saadaan 23. lokakuuta.

Pääjohtaja Kyösti Vesteristä, osastopäällikkö Lennart Hagelstamia ja toimistoinsinööri Eeropekka Koivumäkeä syytetään ensisijaisesti törkeän lahjuksen ottamisesta. Syytteiden mukaan suomalaisia monitoimurtajia vuokrannut norjalainen DSND-varustamo maksoi 90-luvullaan heidän matkojaan ja kestitystä. Matkoilla oli mukana perheenjäseniä. Hagelstamilla ja Koivumäellä oli myös DSND:n luottokortit. Syytteiden mukaan lahjusten yhteissumma on noin 100 000 euroa.

Syyttäjän mukaan johtajien matkoilla ei ollut mitään tekemistä johtajien virkojen kanssa. - Norjalaiset halusivat vaikuttaa. Merenkulkulaitos oli kokematon neuvotteluosapuoli. Norjalaiset käyttivät omissa taloudellisissa vaikeuksissa suomalaisten laskutusepäselvyyksiä hyväkseen, Sahavirta sanoi.

- Teot olivat tahallisia. Miehet tiesivät olevansa virkamiehiä ja sen, että he saavat edut virka-asemansa perusteella.

Vankeustuomioden lisäksi Sahavirta vaatii, että käräjäoikeus erottaisi miehet viroistaan ja että he menettävät sotilasarvonsa.

Vesterisen puolustus: "Kyse työmatkoista"

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet koko oikeudenkäynnin ajan. - Syyttäjän väitteet ovat vääriä, Vesterisen asianajaja Jukka Peltonen sanoi yli kolmetuntisessa loppulausunnossaan. - Ne ovat aivan puuta heinää.

Vesterisen osalta kyse on kolmesta matkasta: kaksi Norjaan 1997 ja yksi Miamiin vuodenvaihteessa 1998-99, johon sisältyi Karibian risteily.

- Matkat olivat työmatkoja, joihin oli velvoite. Olemme jyrkästi eri mieltä syyttäjän kanssa matkojen luonteesta, Peltonen totesi.

- Vesterisen tehtäviin merenkulkulaitoksen pääjohtajana kuului myös perehtyminen Karibian risteilyihin, asianajaja Peltonen sanoi. - Siihen voi perehtyä osallistumalla, ei tilastoja lukemalla. Vesterinen olisi omalla päätöksellään voinut tehdä matkan virkatyönä.

Vesterisellä ei Peltosen mukaan ollut esimerkiksi Norjan matkojen aikaan tietoa merenkulkulaitoksen laskutusepäselyyksistä. Tällä puolustus viittasi siihen, että norjalaisilla ei voinut olla vaikuttamispyrkimystä. - Vesterinen valvoi merenkulkulaitoksen etua, ja vain sitä, parhaalla tavallaan.

Niin Vesterisen kuin myöhemmin kaikkien muidenkin puolustus vieritti syyn laskutusepäselvyyksistä tätä toimintaa hoitaneelle virkamiehelle. Hän ei ole jutussa syytettynä. Virkamies oli syytettyjen mukaan ilmoittanut laskujen olevan kunnossa, vaikka näin ei todellisuudessa ollut.

- Monitoimimurtajien vuokraaminen oli sitä paitsi vain hyvin pieni osa merenkulkulaitoksen toiminnassa, vaikka tässä oikeudenkäynnissä on voinut saada siitä erilaisen kuvan, Peltonen sanoi.

Hagelstamin puolustus: "Kyse liiketoiminnasta"

Hagelstamin puolustus kiistää niinikään jyrkästi syytteet. Puolustuksen mukaan rikoslain virkamiehiä koskevia lahjuspykäliiä ei voisi edes soveltaa häneen, koska monitoimimurtajatoiminnassa on itse asiassa kyse liiketoiminnasta, ei virkamiehen julkisoikeudellisesta työstä.

- Suomen valtio oli siirtänyt vastuun monitoimimurtajista yksin Hagelstamille, asianajaja Henrik Langenskiöld totesi. - Näin valtiolla ei ole oikeutta rajoittaa hänen matkustamistaan tilanteissa, joissa hän katsoo sen tarpeelliseksi. Matkat olivat oikeutettuja työmatkoja. Luottokorttien käyttö oli laillista.

Puolustuksen mukaan syyttäjä ei ole ymmärtänyt eroa kaupallisen ja julkisoikeudellisen toiminnan eroa ja syyttää siksi väärin perustein.

Koivumäen puolustus: "Hylättävä"

Eeropekka Koivumäen asianajaja Aarno Arvela vaati niin ikään syytteitä hylättäviksi.

- Minkälaista kestitystä se on, jos matkalla joutuu maksamaan oman hissilippunsa, Koivumäen puolustus ihmetteli. Koivumäkeä syytetään lahjoman otosta kahden Norjan matkan sekä DSND:ltä saadun käteisen rahan ja luottokortin takia.

Arvela sanoi Koivumäen ottaneen rahaa norjalaisilta, koska hän oli ajautunut tekemään norjalaisille kuuluvia töitä.

Luottokortti oli sen sijaan normaali ja järkevä järjestely, koska matkaennakon saaminen Suomesta Pohjanmeren satamiin oli aikaeronkin takian hankalaa, puolustus totesi. Arvelan mukaan merenkulkulaitos sitten maksoi norjalaisille laitokselle kuuluvat kulut.

Koivumäen tehtäviin kuului huolehtia siitä, että monitoimimurtajat pysyivät operatiivisessa kunnossa. Tämän takia hän matkusti noin 80 päivää vuodessa, lähinnä juuri Pohjanmeren satamissa Norjassa ja Britanniassa.

- Päämiehelläni ei ole ollut mitään tietoa siitä, että norjalaisilla on ollut laskuja maksamatta.

- Päämieheni osalta nämä asiat ovat olleet tiedossa kaksi vuotta. Syytteet olisi voitu nostaa jo aikoja sitten, mutta tässä on tutkittu joutavia, Arvela totesi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.09.2002).

Lue myös:

    Uusimmat