Mainos

Syyttäjä vaatii huumejutussa yhteensä 152 vuotta vankeutta

Espoon käräjäoikeudessa ryhdyttiin puimaan virolaissuomalaista suurta huumejuttua. Syyttäjä Erkki Huhtala vaatii yli kahdellekymmenelle syytetylle kaikkiaan yhteensä 152 vuotta vankeutta. Syytteiden mukaan Suomeen on tuotu runsas sata kiloa amfetamiinia ja noin 120 kiloa hasista kesästä 2007 kevääseen 2008.

Hasis tuotiin syytteen mukaan Espanjasta. Huhtalan mukaan se oli huonolaatuista. Se yritettiin palauttaa takaisin Espanjaan. Puolustuksen mukaan kyse ei ollut hasiksesta, vaan hasiksen tapaisesta korvikeaineesta.

Huumesyytteissä mainittiin myös pienempiä määriä muita huumeita kuten subutexiä ja kokaiinia. Useita vastaajia epäillään myös ampuma-aserikoksista ja muista rikoksista kuten pahoinpitelyistä. Yksi mies sai syytteen vahingonteosta, koska hän ampui pistoolilla hotellihuoneessa.

Salissa täyttä

Espoon käräjäoikeus joutui jakamaan jutun käsittelyn kahtia, koska kaikki syytetyt ja avustajat eivät mahdu kerralla oikeussaliin. Aamulla salissa oli kuusi tuomioistuimen jäsentä, puolenkymmentä syyttäjää, vajaa 20 syytettyä ja saman verran avustajia sekä parisenkymmentä poliisia.

- Väkeä on kuin Bluesin maalilla, totesi joku oikeustalon käytävällä.

Aamupäivällä luettiin syytteet hasissalakuljetuksesta ja iltapäivällä siirryttiin amfetamiiniin. Aikataulu venyi, kun tulkin piti kääntää viroksi lähes kaikki mitä salissa puhuttiin. Syyttäjän asiaesittely siirtyi myöhemmäksi.

- Huumeiden katukauppa-arvo on ollut yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa, Huhtala totesi haastattelussa. Hänen mukaansa liiga toi keväällä 2008 parisenkymmentä kiloa amfetamiinia kuukaudessa. - Kun poliisi sai liigan kiinni, niin amfetamiinin katukauppahinta nousi viisi euroa grammalta.

Rikoshyötyä takavarikossa

Keskusrikospoliisin mukaan jutussa on saatu jäädytettyä huomattava määrä rikoshyötyä ulkomailla. Tuomioistuin on määrännyt rikollisorganisaation johdon omaisuutta, mm. kiinteistöjä, osakehuoneistoja, maa-aloja, yritysosuuksia ja kulkuneuvoja, jäädyttämistoimenpiteiden piiriin bruttoarvoltaan noin miljoonan euron arvosta.

Joukossa on mm. jeeppi, kuorma-autoja, moottoripyöriä ja maatila.

Poliisin mukaan organisaatiossa vallitsi vahva hierarkia, jota ylläpidettiin ryhmän sisäisellä väkivallalla. . Lisäksi esitutkinnassa on löydetty luvattomia aseita, mm. rynnäkkökivääri, katkaistu haulikko ja pistooleja.

Poliisi pääsi päätekijöiden jäljille puhelintietojen ja oman tarkkailun avulla sekä yhteistyöllä mm. Viron poliisin kanssa. Subutex-kätköllä käytti moottoritien levähdyspaikalla paljastui, kun poliisilla oli aiemmin tieto piilosta ja sinne oli asennettu hälytin.

Ammuttiinko vai ei?

Syyttäjä Huhtala luki kahdelle virolaismiehelle syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan miehet olivat hakanneet ja toinen ampunut suomalaista, joka ei ollut suostunut kuljettamaan huumeautoa. Syytteen mukaan miestä olisi ammuttu kämmeneen ja sääreen.

Oikeussalissa suomalaismies sanoi vain keksineensä jutun poliisille, kun oli halunnut antaa vaikutelman siitä, että hänet oli pakotettu huumevyyhtiin. Mies myönsi huumerikoksen 43 hasiskilon osalta.

Virolaismiehet kiistivät kokonaan edes tuntevansa miestä. Molempien asianajajat vetosivat myös lääkärinlausuntoon, ettei miehellä ole sellaisia jälkiä, että häntä olisi ammuttu.

Aiempi uutinen:

Syyttäjä kuvailee juttua tavattoman suureksi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.