Mainos

Syyttäjä: Poliisi tiesi Matti Saaren ampumavideoista

Matti Juhani Saari (kuva: EPA)

Kauhajoen käräjäoikeus on julkistanut syytteen, jonka mukaan kouluammuskelija Matti Saaren asetta käsitellyt poliisi syyllistyi rikokseen. Poliisia syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän ei ottanut Matti Saarelta asetta pois. Syyttäjä vaatii poliisille sakkorangaistusta.

Syyttäjän mukaan poliisin tiedossa oli, että pienoispistoolia väliaikaisen hallussapitoluvan nojalla hallussaan pitänyt Matti Saari oli ladannut nimimerkillä "Wumpscut86" internetin Youtuben -sivustoille kolme ampumavideota.

Videoilla Saari ammuskeli omistamallaan 22 kaliiberin Walther P 22 Target puoliautomaattipistoolilla. Lisäksi Saari oli laittanut nettiin Wumpscut -nimisen yhtyeen laulun sanat, jotka kertoivat sodasta, äitien itkemisestä ja lasten kuolemasta.

Syytehakemuksen mukaan Saari esiintyi nimimerkillään IRC- galleriassa yhteisössä Zero Hour: Massacre at Columbine High, joka viittaa kyseisessä koulussa tapahtuneeseen verilöylyyn, sekä yhteisössä Misantropiam (Ihmisviha).

Syyttäjän mukaan aineiston ja Saaren käyttäytymistä tiedossa olleiden seikkojen perusteella on ollut perusteltu syy epäillä, että ampuma-asetta käytetään väärin. Riskiä nosti lisäksi Saaren nuoruus ja melko vähäinen kokemus aseista.

Poliisi kiistää syytteen

Syytetty poliisi kiistää syyllistyneensä rikokseen, sillä seuraavana päivänä kymmenen ihmistä ja itsensä surmannut Saari oli esiintynyt haastattelussa täysin normaalisti ja vapautuneesti.

MTV:n uutisten tavoittama Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö Vesa Nyrhinen on vaitonainen alaiseensa kohdistuvasta oikeusprosessista.

- Asiassa on esitutkinta suoritettu ja olen ollut siinä omalta osaltani mukana. Asiat käsitellään oikeudessa eikä julkiseen keskusteluun ole sen enempää tarvetta, Nyrhinen selittää.

Syytettyä rikoskomisariota ei ole hyllytetty, vaan hän jatkaa virassaan oikeudenkäynnin ajan. Virasta pidättämiseen ei ollut tarpeeksi painavia syitä.

MTV ei tavoittanut syytteen kiistänyttä rikoskomisariota.

Sekä syytehakemus että poliisin vastaus syytteeseen tulivat julkisiksi tänään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.