Mainos

Syyttäjä morfiinit varastaneesta hoitajasta: ”Erityisen julma teko kuolemansairaalle lapselle” – vanhemmat murtuneina oikeudessa

2:06

Kokkolan käräjäoikeudessa luettiin tänä aamuna syytteet hoitajalle, joka vajaa kaksi vuotta sitten varasti kolmivuotiaan lapsen morfiini- ja unilääkkeitä vajaan kahden kuukauden ajan. Hän vaihtoi morfiinin ja voimakkaat unilääkkeet veteen ja käytti huumaavat aineet itse.

– Kyseessä on erityisen julma teko kuolemansairaalle lapselle. Hoitaja on tiennyt, että tämä vakavasti sairas lapsi on saattohoidossa ja hän kärsii kovista kivuista. Tätä taustaa vasten teko on erityisen törkeä hoitoalan ammattilaiselta, joka on ollut hoitovastuussa, sanoi syyttäjä Kosti Kurvinen.

Oikeudessa luettiin hoitajalle viisi eri syytekohtaa, jotka ovat: varkaus, törkeä pahoinpitely, huumausaineen käyttörikos, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja rattijuopumus. Puolustus pääsääntöisesti myönsi syytekohdat oikeiksi. Pääkäsittely keskittyi törkeän pahoinpitelyn käsittelyyn, sillä puolustus lähti liikkeelle vain pahoinpitelyn myöntämisestä.

– Aluehallintoviraston lausunnon mukaan morfiinin puutteesta johtuvat vieroitusoireet lähtevät liikkeelle vasta 8-12 tunnin kuluessa. Myöskään kyse ei ole sen tapaisesta erityisen julmasta pahoinpitelystä kuin vaikkapa fyysisessä pahoinpitelyssä, kertoi puolustus hoitajan käsityksen.

Vanhempien asianajaja oli toista mieltä.

– Lapsi kärsi kovista kivuista jo parin-kolmen tunnin kuluttua morfiinin vaikutuksen päättymisestä. Ei voida mitenkään väittää, että lapsi ei olisi kärsinyt kovia kipuja sen takia, että häneltä jäi kipulääkitys saamatta, sanoi asianajaja Hannu Laakso.

Hoitoringissä viisi hoitajaa

Lapsen hoitoringissä on ollut viisi hoitajaa. Saattohoito on ollut vaiheessa, jossa lapsi ei ole pystynyt puhumaan eikä nauttimaan ravintoa suun kautta. Syyttäjä toi esille, että myös muut hoitajat ovat joutuneet tahtomattaan antamaan lapselle vettä morfiinin sijasta, sillä hoitaja on vaihtanut myös lähivaraston morfiiniruiskuja vesitäytteisiksi.

Oikeudessa luettiin myös lastenlääkärin lausunto. Sen mukaan lapsi on joutunut hengenvaaraan, sillä esimerkiksi epilepsialääkitystä lisättiin, koska arvioitiin että kipulääkitys ei riitä kivunpoistoon. Tämä aiheutti hengenvaaran vakavasti sairaalle lapselle.

– Tämä on aiheuttanut tarpeetonta kärsimystä ja erittäin vakavan, hengenvaarallisen tilanteen, sanottiin lausunnossa.

Hoitajalla lääkeriippuvuus

Puolustus vetosi siihen, että hoitajalla on ollut tapahtuma-aikaan vakava lääkeriippuvuus.

– Hän ei ole pystynyt arvioimaan tekojaan ja hänen kykynsä noudattaa lakia on ollut heikentynyt. Taustalla on ollut pitkään jatkunut lääkeriippuvuus ja se on johtanut tähän tapahtumaan, sanoi puolustus.

Syyttäjä vaatii hoitajalle vähintään 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdyskuntapalvelua 70 tuntia. Asianomistajille vaaditaan kaksi kertaa 10 000 euron korvausta kivun ja säryn aiheuttamista kärsimyksistä. Puolustus kertoi hoitajan näkemyksen.

– Hän paljoksuu korvausvaatimusta ja pitää oikeana noin 1500 euron summaa, kertoi puolustus.

"Hautajaiset olivat vain viikko sitten"

Oikeudenkäynnissä niin hoitaja kuin rikoksen kohteeksi joutuneen lapsen vanhemmat olivat vaitonaisia. Vanhempien oli vaikea peittää tunteitaan.

– Menetimme poikamme kaksi viikkoa sitten, hautajaiset olivat vain viikko sitten. Juuri nyt meillä ei ole voimia tähän asiaan tämän enempää, sanoivat vanhemmat odotushuoneessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.