Mainos

Hoitaja varasti vakavasti sairaan lapsen morfiinin ja vaihtoi sen veteen, lapsi joutui hengenvaaraan – jutun käsittely alkaa oikeudessa

Kokkolassa pari vuotta sitten tapahtunutta sairaan lapsen morfiinivarkausjuttua aletaan tänään käsitellä Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syytteessä on hoitaja, joka varasti vakavasti sairaan lapsen morfiinin ja vaihtoi sen veteen. Lapsi joutui tämän vuoksi hengenvaaraan. MTV Uutiset uutisoi tapauksesta viime vuonna ennen joulua.

Lääkevarkauden lisäksi hoitajaa epäiltiin myös potilaan terveyden vaarantamisesta ja kärsimyksen aiheuttamisesta puolustuskyvyttömälle.

Perheen isä havaitsi morfiinivarkauden itse, kun kotona hoidettavan alle kouluikäisen lapsen tila huononi hoidosta huolimatta. Lapsi kärsi kouristuksenomaisesta kivusta. Lasta hoiti kotona päivisin sairaanhoitaja, joka jakoi lapselle lääkkeet, muun muassa nestemäisen morfiinin.

Kipujen ja kouristusten syy oli ensin epäselvä

Aluksi ei tiedetty mistä oli kysymys, ja miksi lapsen vointi huononi.

Vanhemmat ryhtyivät seuraamaan lapsen lääkitystä tarkemmin ja he huomasivat, että lapsen lääkedosetissa osa lääkkeistä oli vaihtunut toisenlaisiin.

– Ne olivat melko samanlaisia, mutta kuitenkin eron huomasi. Tästä epäilyksemme heräsivät ensimmäisenä, lapsen isä kertoi vuosi sitten MTV Uutisille.

Sairaanhoitaja oli hoitanut lasta päivisin noin kolmen kuukauden ajan.

– Ilmoitimme epäilyistä ensin hoitajan esimiehelle ja sitten poliisille. Kävi ilmi, että hoitaja oli varastanut morfiinin omaan käyttöönsä ja vaihtanut sen veteen, isä kertoi.

Tilanne oli jo muodostunut lapselle hengenvaaralliseksi, sillä kipujen ja kouristusten arvioitiin johtuvan jostakin muusta.

– Kaikki luulivat että sairaus oli edennyt, ja lääkkeitä vain lisättiin ja muutettiin, muun muassa epilepsialääkitystä nostettiin. Voi sanoa, että lapsemme oli hengenvaarassa tämän hoitajan toiminnan vuoksi, isä kertoi.

Lapsi ei osannut ilmaista itseään sanoin, joten kukaan ei aluksi ymmärtänyt mistä oli kyse. Kyse oli myös kovista vieroitusoireista, jotka johtuivat pitkään kestäneestä morfiinin käytöstä.

Suuri järkytys perheelle

Vanhemmille hoitajan toiminta oli suuri järkytys.

– Pidämme järkyttävänä sitä, että joku voi tehdä näin puolustuskyvyttömälle lapselle, isä kertoi MTV Uutisille.

Poliisin mukaan kyse oli hyvin poikkeuksellisesta tapauksesta. Poliisitutkinta kesti pitkään, lähes kaksi vuotta.

Tilanteen selvittyä vanhemmat olivat yhteydessä Valviraan, jotta hoitaja saataisiin kiireellisesti pois työtehtävistään. Isän mukaan hoitaja pääsi kuitenkin vielä töihin muualle.

Valvira poisti hoitajan oikeudet harjoittaa sairaanhoitajan ja kätilön ammattia lopulta toukokuussa 2016. Päätös on voimassa toistaiseksi.

MTV:n tietojen mukaan sairaanhoitaja jäi ensimmäisen kerran kiinni lääkevarkaudesta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa jo vuonna 2010. Lisäksi hän ennätti kahteen paikkaan töihin vielä sen jälkeen, kun hän oli jäänyt kiinni ensimmäistä kertaa.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä tänään paikan päällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.