Syyttäjä: Mies huusi kivusta järjestyksenvalvojien istuessa hänen päällään ja iskiessä sähkölamauttimella

Järkyttävä video paljastaa, miten uhri rukoili armoa järjestyksenvalvojien raa'assa pamppukäsittelyssä 3:00
Järkyttävä video paljastaa, miten uhri rukoili armoa järjestyksenvalvojien raa'assa pamppukäsittelyssä.

Syyttäjän mukaan teko oli erityisen julma, sillä uhri oli puolustuskyvytön ja liikuntaesteinen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa jatkuu oikeudenkäynti järjestyksenvalvojien työssään tekemästä väkivallasta. Tänään oikeudessa on luettu syyte, joka koskee viime jouluaaton tapahtumia Helsingin rautatieaseman lähistöllä.

Syyttäjän mukaan kaksi järjestyksenvalvojaa otti miehen perusteetta kiinni. Mies kaadettiin maahan ja hänen käsistään väännettiin, minkä jälkeen hänet raahattiin portaiden ja tunnelin kautta Kaisantunnelin ja Kaisaniemen puistokujan risteykseen, haastehakemuksessa sanotaan.

Siellä järjestyksenvalvojat kaatoivat syyttäjän mukaan miehen uudelleen perusteetta maahan ja alkoivat tarkistaa tämän tavaroita. Mies huusi apua, mistä syystä järjestyksenvalvojat huputtivat tämän pään, haastehakemuksessa sanotaan.

Painoi polvella niskaa

Seuraavaksi molemmat järjestyksenvalvojat istuivat syyttäjän mukaan koko painollaan miehen päälle. Toinen otti esiin sähkölamauttimen ja luovutti sen työparilleen. Uhrin paljaaseen vatsaan ja selkään kohdistettiin syyttäjän mukaan ainakin neljä sähköiskua.

– (Toinen syytetty) on myös käskenyt kyseisestä menettelystä aiheutuneen voimakkaan kivun johdosta huutanutta (uhria) olemaan hiljaa ja uhannut häntä uusilla sähköiskuilla. Tämän jälkeen (syytetyt) ovat kääntäneet (uhrin) vatsalleen, minkä jälkeen (syytetty) on vielä painanut polvensa (uhrin) niskan päälle, haastehakemuksessa sanotaan.

Uhrille aiheutui väkivallasta voimakasta kipua ja useita vammoja. Syyttäjän mukaan teko oli erityisen julma, sillä uhri oli puolustuskyvytön ja liikuntaesteinen.

Syyttäjä vaatii järjestyksenvalvojille vankeusrangaistusta törkeän pahoinpitelyn ja virka-aseman väärinkäyttämisen sekä muiden samaan aikaan käsiteltävien rikossyytteiden takia.

Ylös päässyt uhri kaadettiin uudelleen

Toista sähkölamauttimella tehdystä väkivallasta syytetyistä järjestyksenvalvojista syytetään myös aiemmin joulukuussa 2022 tapahtuneesta väkivallasta Tikkurilan juna-asemalla. Syyttäjän mukaan syytetty poisti toisen järjestyksenvalvojan kanssa miehen asemalta siten, että tälle aiheutui kipua. Tämän jälkeen he syyttäjän mukaan kaatoivat miehen maahan, missä toinen syytetty piti miestä vartalollaan usean minuutin ajan ja samalla väänsi tämän olkapäätä.

– Tämän jälkeen (syytetyt) ovat päästäneet (uhrin) pystyyn ja käskeneet tätä poistumaan, jonka jälkeen he ovat kaataneet hänet uudelleen maahan, (toinen syytetty) on painanut polvella tätä selästä ja painanut tämän kasvoja maata vasten, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan järjestyksenvalvojat syyllistyivät asiassa pahoinpitelyyn. Toista heistä syytetään lisäksi laittomasta uhkauksesta, sillä hän uhkasi syyttäjän mukaan vääntää uhrin käden "paskaksi". Syyttäjä vaatii syytetyille vankeusrangaistusta.

Todisteena haalarikamerakuvaa

Sekä Helsingin että Tikkurilan aseman tapahtumista on todisteena järjestyksenvalvojan haalarikameralla kuvattua videota.

STT ei ole saanut Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelta syytettyjen kirjallisia vastauksia, joista selviäisi, miten he vastaavat syytteisiin.

Laajassa oikeudenkäynnissä syytettynä on yhteensä 17 ihmistä. He kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat järjestyksenvalvojia. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat kiistäneet epäillyt rikokset pääosin.

Oikeudenkäynnille on varattu päiviä joulukuun puoliväliin asti. Juttukokonaisuus käsittää 24 erillistä haastehakemusta, jotka käsitellään jokainen erikseen.

Järjestyksenvalvojien työnantaja Avarn Security kertoi maaliskuussa, että sen selvitysten mukaan ongelmat eivät ole yleistettävissä koko yritykseen, vaan niiden taustalla on "hyvin rajattu joukko".

MTV:n rikostoimittajat: Järjestyksenvalvojien raaka rikosvyyhti 10:26
MTV:n rikostoimittajat: Järjestyksenvalvojien raaka rikosvyyhti.

Lue myös:

    Uusimmat