Syyttäjä: Äärioikeistolainen "Ryhmä S" halusi ajaa Saksan terrori-iskuilla kaaokseen – "Tavoitteena tappaa mahdollisimman monta muslimia"

Poliittiset rikokset kasvussa Saksassa 2:01
Juttu toukokuulta: Poliittisesti motivoitujen rikosten määrä kasvussa Saksassa.

Saksassa on nostettu syytteet 12 miehelle, jotka syyttäjien mukaan suunnittelivat aseellisia iskuja useisiin moskeijoihin. Asiasta kertovat uutistoimistot AP ja Reuters.

Saksan liittovaltion syyttäjien mukaan miehet olivat hyvin valmistautuneita ja aikoivat käyttää aseistautumiseen noin 50 000 euroa.

– Heidän tavoitteenaan oli tappaa ja haavoittaa moskeijoissa mahdollisimman montaa muslimia, syyttäjien lausunnossa todetaan.

Suunnitelluilla teoilla olisi syyttäjien mukaan pyritty luomaan maahan kaoottiset sisällissodan kaltaiset olosuhteet. Lopullisena tavoitteena oli maan hallituksen korvaaminen. Myös poliittisia vastustajia vastaan aiottiin käyttää väkivaltaa.

Miehet pitivät useita suunnittelutapaamisia ja järjestivät ampumaharjoituksia. Heidät otettiin kiinni poliisin ratsioissa helmikuussa.

Kaksitoista syytettyä ovat iältään 31–61-vuotiaita. Yhtä heistä ei ole saatu kiinni. Lisäksi kolmastoista epäilty kuoli tutkintavankeudessa heti kiinnioton jälkeen. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman syyttäjäviranomaisen mukaan tämä oli itsemurha.

Äärioikeistolainen ekstremismi nostanut päätään Saksassa

Syyttäjien mukaan kahdeksan syytetyistä perusti viime vuoden syyskuussa ”Ryhmä S” -nimisen äärioikeistolaisen joukon, johon kolme muuta syytettyä liittyi myöhemmin. Suunniteltujen henkirikosten lisäksi heitä syytetään terroristijärjestöön kuulumisesta – yhtä vain sen tukemisesta. Seitsemää heistä syytetään Stuttgartissa myös ampuma-aserikoksista.

Die Welt -lehti kertoi helmikuussa, että ryhmä on ollut yhteyksissä Suomessa perustettuun Soldiers of Odin -liikkeeseen. Suojelupoliisi ei tuolloin kommentoinut asiaa.

Saksassa on viime vuosina tapahtunut useita äärioikeiston tekemiä iskuja. Viime vuoden lokakuussa äärioikeistolainen tekijä tappoi kaksi henkilöä Hallen kaupungissa yritettyään epäonnistuneesti päästä sisälle synagogaan. 

Parhaillaan on käynnissä oikeudenkäynti, jossa äärioikeiston kannattajaa syytetään kristillisdemokraatti Walter Lübcken murhasta. Kasselilainen paikallispoliitikko tunnettiin liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikan tukijana.

Vuonna 2018 uusnatsisolun jäseniä tuomittiin vuosikymmenen aikana tehdyistä siirtolaisten murhista. 

Viime aikoina on tullut esille tapauksia ääriajattelun pesiytymisestä maan armeijaan ja poliisivoimiin. Kesällä puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti tästä syystä toiminnan uudelleenorganisoinnista armeijan eliittiyksikössä.

Sisäministeri Horst Seehofer on nimennyt äärioikeistolaiset ryhmät Saksan suurimmaksi turvallisuusuhaksi. Useiden ryhmittymien toiminta on viimeisen vuoden aikana kielletty,  

Lue myös:

    Uusimmat