Moskeijaiskua Saksassa hautoneella äärioikeistoryhmällä oli yhteyksiä Soldiers of Odiniin – Supo: "Mahdollisista yhteyksistä Suomeen meillä ei ole kerrottavaa"

Silakkaliike ensimmäisessä mielenilmauksessaan Helsingissä, paikalla myös Soldiers of Odin – MTV seuraa paikan päällä 7:23
Soldiers of Odinin jäsenet päivystivät myös Silakkaliikkeen mielenilmauksessa helmikuun alussa.

Suojelupoliisilla ”ei ole kerrottavaa” Saksassa terrori-iskujen suunnittelusta epäiltyjen äärioikeistolaisten mahdollisista yhteyksistä Suomeen. Viikonloppuna pidätettyjen miesten on kerrottu olleen yhteydessä Soldiers of Odin -järjestöön.

Saksassa pidätettiin perjantaina 12 miestä, joiden uskotaan liittyvän terrori-iskuja suunnitelleeseen äärioikeistolaiseen ryhmään. Ryhmän on kerrottu kaavailleen ainakin Uuden-Seelannin moskeijaiskun tyylistä hyökkäystä.

Saksalaisehti Die Weltin mukaan ryhmällä on ollut yhteyksiä Soldiers of Odin -järjestöön, joka on perustettu Suomessa vuonna 2015. Järjestöllä on toimintaa myös Saksassa.

MTV Uutiset pyrki selvittämään, onko Suomen viranomaisilla tietoa pidätettyjen saksalaisten mahdollisesta yhteydenpidosta Suomeen.

"Kunkin maan osastot toimivat itsenäisesti"

Poliisihallituksesta ja keskusrikospoliisista asiaa ei kommentoitu, vaan toimittajaa kehotettiin ottamaan yhteyttä suojelupoliisiin. Suojelupoliisista asiaa kommentoi lyhyesti viestintäasiantuntija Anni Lehtonen.

MTV Uutisille lähettämässään sähköpostiviestissä Lehtonen painottaa, että Soldiers of Odin toimii Saksassa itsenäisesti:

– Mediassa on mainittu Saksassa pidätettyjen yhteyksistä Soldiers of Odiniin, joka on alun perin Suomessa perustettu liike. Soldiers of Odinilla on kuitenkin toimintaa myös muissa maissa, kuten Saksassa. Kunkin maan osastot toimivat itsenäisesti.

– Saksassa pidätettyjen mahdollisista yhteyksistä Suomeen meillä ei ole kerrottavaa, Suojelupoliisin kanta kuuluu.

Supon mukaan Soldies of Odin -liikkeen ei ole katsottu "toistaiseksi vaarantavan kansallista turvallisuutta Suomessa". Suojelupoliisin sijaan järjestöä siis kaitsee paikallispoliisi, mikäli tarvetta on.

– Liikkeen toiminta on ilmennyt lähinnä paikallisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavana toimintana, kuten mielenosoituksina ja katupartiointina. Yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta huolehtii paikallispoliisi, Lehtonen kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat