Oikeudenkäynti Saksaa ravistelleesta poliitikon murhasta alkaa – syytetyn penkillä kaksi äärioikeistolaista miestä

Saksassa Frankfurtissa alkaa tiistaina oikeudenkäynti vuoden takaisesta poliitikon murhasta. Pakolaismyönteisestä asenteestaan tunnettu Kasselin hallintopiirin johtaja Walter Lübcke ammuttiin kotonaan 2. kesäkuuta 2019.

Murhasta syytettynä on äärioikeistolainen mies Stephan E., joka on jo kertaalleen tunnustanut teon. Toista samoissa piireissä liikkunutta miestä Markus H:ta syytetään avunannosta murhaan.

Kristillisdemokraattiseen (CDU) puolueeseen kuuluneen Lübcken tapaus on tiettävästi ensimmäinen äärioikeistolaisin motiivein tehty aktiivipoliitikon murha Saksassa toisen maailmasodan jälkeen. 

Tapahtumat saivat ilmeisesti alkunsa lokakuussa 2015, kun Lübcke ilmoitti yleisötilaisuudessa vastaanottokeskuksen perustamisesta tyhjillään olevaan puutarhamyymälään. Paikalla oli kahden syytetyn lisäksi muitakin pakolaisten vastustajia, jotka provosoivat Lübckea.

Lübcke vastasi toteamalla, että kyse on arvoista, ja joka ei niitä edusta, "on vapaa lähtemään Saksasta". Nauhoitus tilaisuudesta lähti kiertämään internetissä, ja Lübckeen kohdistui vihapuhetta ja tappouhkauksia.

Vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen tammikuussa 2016 yksi sen asukeista, irakilaismies, sai hengenvaarallisia vammoja ohiajavan pyöräilijän iskettyä puukon hänen selkäänsä. Myöhemmin Lübcken murhatutkimusten yhteydessä kävi ilmi, että pyöräilijä oli Stephan E. 

Tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä käsitellään myös tätä tekoa tapon yrityksenä.

Toinen hyökkäys samassa osavaltiossa

Seuraavina parina vuotena Stephan E. ja Markus H. harjoittelivat ampumista ja pohtivat Lübcken surmaamista muun muassa tarkkailemalla tämän kotia. Lopulta 2. kesäkuuta 2019 myöhään illalla talonsa terassilla ollutta Lübckeä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän.

Poliisin pääsivät vihille tekijästä dna-näytteen perusteella ja Stephan E. pidätettiin pari viikkoa teon jälkeen. Hän myönsi kuulusteluissa surman ja johti poliisin muun muassa maakätkölle, josta löytyy runsaasti aseita. Myös Markus H. pidätettiin.

Myöhemmin talvella Stephan E. perui tunnutuksensa ja sanoi aseen, jota pitelikin Markus H., lauenneen lopulta vahingossa. Tutkijat eivät vakuuttuneet, ja Stephan E. sai syytteen murhasta.

Stephan E. oli viranomaisten rekistereissä äärioikeistolaisen henkilönä, mutta hänen seurantansa ei ollut erityisen aktiivista vuosina ennen murhaa.

Äärioikeistolainen ja muukalaisvastainen väkivalta nousi keväällä muutenkin pinnalle Hessenin osavaltiossa, johon Kasselin hallintopiirin kuuluu. Helmikuussa yhdeksän ihmistä kuoli ja useita haavoittui rasistisessa hyökkäyksessä kahteen vesipiippukahvilaan Hanaun kaupungissa.

Hyökkäyksen epäilty ampuja löydettiin teon jälkeen kuolleena asunnostaan, josta löytyi kuolleena myös hänen äitinsä. Syyttäjien mukaan miehen jäljiltä löytyi 24-sivuinen manifesti ja video, joissa hän esitti syvästi rasistisia mielipiteitä.

Vesipiippukahviloissa kuoli viisi Turkin sekä yksi Bulgarian ja yksi Bosnian kansalainen.

Lue myös:

    Uusimmat