Saksan viranomaiset tekivät jättiratsian nykyhallinnon kaatamista suunnittelevaa järjestöä vastaan, pidätettyjen joukossa armeijan ex-upseeri

Saksan poliisi on ottanut kiinni 25 ihmistä valtavissa ratsioissa, jotka oli suunnattu äärioikeistolaista järjestöä vastaan. Syyttäjän mukaan järjestö suunnitteli muun muassa aseistettua hyökkäystä Saksan parlamenttiin.

Ratsioihin osallistui varhain tänään yli 3 000 poliisia sekä jäseniä terrorismin vastaisesta yksiköstä. Kotietsintöjä tehtiin yli 130 kiinteistöön, ja kiinniotoista kaksi tehtiin ulkomailla, Itävallassa ja Italiassa.

Karlsruhen kaupungin syyttäjäviranomaiset kertoivat lisäksi tunnistaneensa 27 mahdollista järjestöön kuuluvaa.

Ratsioiden kohteena oli Reichsbürger-liike (Valtakunnankansalaiset), joka kiistää Saksan liittotasavallan laillisuuden.

Yrittivät syrjäyttää Saksan hallinnon

Syyttäjän mukaan kiinni otetut olivat viimeistään viime vuoden marraskuuhun mennessä muodostaneet ryhmän, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Saksan nykyinen hallinto ja korvata se ryhmän haluamalla hallinnolla.

– Epäiltyjä yhdistää syvä valtion instituutioiden ja vapaan demokraattisen järjestyksen halveksunta Saksan liittotasavallassa, liittovaltion syyttäjän lausunnossa sanottiin.

Reichsbürger-ryhmittymään kuuluu useita liikkeitä, jotka kaikki vastustavat Saksan nykyhallintoa. Ryhmiin kuuluu muun muassa äärioikeistolaisia, salaliittoteoreetikkoja ja asekiihkoilijoita. Ryhmään uskotaan kuuluvan myös entisiä sotilaita ja poliiseja.

Oliko ryhmällä yhteyksiä Venäjään?

Syyttäjän raportin mukaan yksi nyt kiinni otetuista ryhmän jäsenistä oli määrä nimittää vallankaappauksen jälkeen Saksan uudeksi johtajaksi. 

Hän oli jo yrittänyt ottaa yhteyksiä Venäjän viranomaisiin keskustellakseen "Saksan uudesta järjestyksestä", mutta syyttäjien mukaan mikään ei viittaa siihen, että hänen yhteydenottoihinsa olisi vastattu.

Kiinni otettujen joukossa on venäläisnainen, jonka tehtävänä epäillään olleen yhteyksien luominen Venäjän viranomaisiin.

Venäjän Saksan-suurlähetystö kiisti eilen tiistaina, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän jäsenien kanssa.

Italiassa pidätettiin entinen Saksan armeijan upseeri 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Italian poliisi on pidättänyt 64-vuotiaan Saksan armeijan ex-upseerin epäiltynä yhteyksistä äärioikeistoryhmään.

Poliisin mukaan mies otettiin kiinni Perugian keskustassa sijaitsevassa hotellissa. Sieltä löytyi myös ”kumoukselliseen toimintaan” liittyvää materiaalia.

Lausunnon mukaan menettelyt epäillyn luovuttamiseksi Saksaan ovat alkaneet.

Saksan puolustusministerin mukaan Saksalla on ”nollatoleranssi” ääriliikkeisiin kuulumisesta armeijassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja