Mainos

Syyte: Nämä olivat valelääkärin kohtalokkaimmat virheet

Syytteen mukaan valelääkäri Esa Laiho tappoi kaksi iäkästä potilastaan, vuonna 1919 syntyneen naisen ja vuonna 1923 syntyneen miehen, väärällä hoidolla.

Teonkuvaukset epäillyistä tapoista tulivat tänään ensimmäistä kertaa julkisiksi. Alla tiivistelmät syytekohdista.

15.8.2006 LAHTI

Ensimmäinen tapaus sattui, kun Laiho työskenteli Lahden kaupunginsairaalan päivystysosastolla. Kotonaan yksin asuva nainen oli tuotu sairaalaan kyseisenä päivänä kotisairaanhoitajan aloitteesta.

Potilas oli ennen sairaalaan tuomista oksennellut, hänellä oli ollut voimakasta närästystä ja syytteen mukaan selkeät virtsatieinfektion oireet. Hänellä ei ollut ollut rintakipuja.

Syytteen mukaan Laihon olisi pitänyt tunnistaa tila tulehduksesta johtuvaksi.

”Laiho on virheellisesti tulkinnut (uhrin) oireet sydäninfarktiksi ja rytmihäiriöksi, ja tähänkin nähden virheellisesti määrännyt (uhrille) suonensisäisesti annettavaksi 0,125 mg Digoxin-lääkettä.”

Kun potilas oli mennyt tajuttomaksi, Laiho oli vielä yrittänyt elvyttää naisen sydäntä sähköllä. Lopulta laiho oli määrännyt rouvalle annettavaksi 6 milligrammaa morfiinia, jonka tiedetään aiheuttavan hengityksen lamaantumista.

Tämän jälkeen potilas kuoli.

”Laiho ei ole osaamattomuuttaan havainnut ja ei näin ollen ole ryhtynyt hoitamaan (potilaalla) todennäköisesti ollutta tulehdusta. Sen sijaan Laiho on tehnyt virheellisen sydäninfarkti- ja rytmihäiriödiagnoosin ja hoitanut (uhria) niihinkin nähden virheellisesti. Menettelyllään Laiho on aiheuttanut (uhrin) kuoleman.”

”Laiho on tiennyt, että hänellä ei ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta ole ollut tosiasiallista osaamista hoitaa (uhria) tämän tilan vakavuuden edellyttämällä tavalla. (Uhri) on ollut yleistilaltaan huonossa kunnossa oleva iäkäs ja monisairas potilas, mikä on erityisesti tehnyt hoitotilanteesta vaativan. Tästä huolimatta Laiho on tehnyt (uhria) koskevat hoitopäätökset ja osin itse ne toteuttanut. (Uhrin) tila on vielä Laihon tieten huonontunut hoidon aikana. Näin ollen Laiho on voinut teon aikana arvioida tekonsa seurauksia ja hänen on täytynyt käsittää, että hänen edellä kuvatun menettelynsä

24.3.2011 - 2.4.2011 HELSINKI

Laiho työskenteli Helsingin Kaupungin Myllypuron vanhustenkeskuksessa, kun hänen hoitoonsa tuotiin kertaalleen kaatumisen jälkeen sairaalasta kotiutettu 1923 syntynyt mies. Mies oli lyönyt kaatuessaan päänsä kiviseen lattiaan.

Laiho on aloittanut potilaalle Marevan-lääkityksen, vaikka veren hyytymistekijöitä kuvaava INR-arvo on syytteen mukaan selvästi puhunut kyseisen lääkkeen määräämistä vastaan.

”Laiho ei olisi saanut 24.3.2011 aloittaa kaatumisen yhteydessä päänsä loukanneen (miehen) Marevan-hoitoa INR-arvon ollessa 3,7, mikä on ollut selvästi yli tavoiteltavan hoitotason (2-2,5) ja Laihon olisi pitänyt seurata (miehen) INR-arvon kehittymistä tiheämmin.”

Kaatumisen yhteydessä saatu verenvuoto ei tyrehtynyt. Potilas kuoli 2.4.2011 aamuyöstä Marian sairaalassa.

”Laihon osaamattomuuttaan virheellisesti määräämän verenohennuslääkityksen vuoksi (potilaan) kovakalvonalainen verenvuoto on laajentunut kohtalaisen suureksi ja altistanut (potilaan) myös keuhkokuumeelle seurauksin, että (potilas) on kuollut laajentuneeseen kovakalvonalaiseen verenvuotoon ja pesäkekeuhkokuumeeseen. Menettelyllään Laiho on siten aiheuttanut (potilaan) kuoleman.”

Syytteen mukaan Laiho on tiennyt, ettei hänellä ollut osaamista hoitaa potilasta tilan vakavuuden edellyttämällä tavalla. Potilas on ollut iäkäs, monisairas ja peruskunnoltaan heikko. Päävammankin vuoksi hoitotilanne on ollut vaativa. Potilaan tila on huonontunut Laihon hoidon aikana.

”Näin ollen Laiho on voinut teon aikana arvioida tekonsa seurauksia ja hänen on täytynyt käsittää, että hänen edellä kuvatun menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena on (potilaan) kuolema."

Laiho on kiistänyt syytteet. Lisäksi laihoa syytetään neljästä törkeästä pahoinpitelystä.


Kuuntele syyttäjän ensikommentit oikeudenkäynnin ensimämisen valmisteluistunnon jälkeen:

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.