Mainos

Syyskuun pitkä sääennuste: Vieläkö on kesää jäljellä?

Tuoreen syyskuun ennusteen mukaan korkeapaine voisi tuoda Suomeen vielä melko lämpimiä ja aurinkoisia päiviä syyskuunkin puolella. Kuitenkin myös sateita on näköpiirissä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan Fennoskandiaan vahvistuisi korkeapaine syyskuun alkupuoliskolla.

– Tiedossa olisi tavanomaista vähäsateisempaa ja ajoittain mahdollisesti aurinkoisiakin päiviä. Syyskuun alusta ennustetaan Suomen länsipuolelle tavanomaista lämpimämpää, Suomeen keskimääräisiä lämpötiloja, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Vielä on epävarmaa, missä vaiheessa korkeapaine vahvistuisi.

– Tämän viikon poutaisemman viikonlopun jälkeen syyskuun ensimmäisellä viikolla näyttäisi myös sadealueita olevan tulossa Suomeen. Jatkossa joukossa voisi kuitenkin olla myös kesäisiä päiviä, mutta yöt alkavat olla jo melko viileitä heikkotuulisissa korkeapainetilanteissa, toteaa Markus Mäntykannas.

Syyskuun loppupuoliskolle ennustetaan keskimääräisiä lämpötiloja ja sademääriä.

– Tämä voisi siis tarkoittaa melko aurinkoista alkukuuta, vaihtelevaa loppukuuta ja kokonaisuudessaan lämpöoloiltaan tavanomaista kuukautta, sanoo Markus Mäntykannas.

Yhdysvaltalaisen NOAA:n mukaan syyskuussa ilmanpaine olisi tavanomaista korkeampi Pohjois-Euroopassa ja tavanomaista matalampi Välimerellä.

Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

Lähipäivinä sadekuuroja, viikonloppuna poutaisempaa

Lähipäivinä matalapaine viivyttelee yhä Suomen yllä.

– Vähintäänkin sadekuuroja on tiedossa suureen osaan maata. Etelä- ja Keski-Suomessa sadekuurot voivat olla rankkoja ja mukana on myös ukkosta.

Tiistaina ja keskiviikkona matalapaineen keskus sijaitsee heti Suomen kaakkoispuolella. Runsaimmat sateet tulevat etelässä ja idässä, lännessä ja pohjoisessa sade on ajoittaisempaa. Poutaisiakin hetkiä on mukana ja siellä täällä aurinko pilkahtelee. Lämpötilat ovat lounaan 18 asteesta Pohjois-Lapin kymmeneen asteeseen.

Torstain ja perjantain aikana matalapaineen keskus vähitellen väistyy Suomen itäpuolelle ja sää poutaantuu pohjoisesta alkaen. Sade- ja ukkoskuurot jatkuvat vielä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Matalapaineen länsipuolella pohjoistuuli on kovaa erityisesti läntisillä merialueilla.

Sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta katsaus syyskuun säätyyppiin sekä alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.