Mainos

Syyskuun alku harvinaisen lämmin

Koko syyskuun alku on ollut Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa varsin lämmin. Syyskuun ensimmäisen yhdeksän päivän keskilämpötila on ollut koko maassa harvinaisen korkea; maan etelä- ja keskiosassa 15 ja 16 asteen välillä, pohjoisessa 12-14 astetta.

Viimeksi näin lämmintä tai lämpimämpää on syyskuun alussa ollut maan etelä- ja keskiosassa vuonna 2002, pohjoisessa vuonna 1999. Ennätyslämmin syyskuun alku oli maan eteläosassa vuonna 1968, jolloin koko syyskuun lämpöennätyskin rikottiin. Maan keskiosassa puolestaan ennätyslämmintä oli vuonna 1963 ja pohjoisessa vuonna 1999.

Eilispäivä oli syyskuun lämpimin

Keskiviikko 9. syyskuuta oli syyskuun toistaiseksi lämpimin päivä. Päivän ylimmät lämpötilat kohosivat harvinaisen ja paikoin jopa poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin, kun yli 22 asteen lämpötiloja mitattiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan päivän ylin lämpötila, 24,3 astetta, mitattiin Kokemäki Peipohja Hyrkölän havaintoasemalla. Ajankohdalle tyypillinen päivälämpötila on noin viisitoista astetta, Lapissa vähän alempi.

Lämpötilaennätyksiä ei rikottu

Vaikka keskiviikon korkeat lämpötilat olivatkin paikoin poikkeuksellisia, ei vanhoja ennätyksiä kuitenkaan rikottu. Kaikkien aikojen lämpimin syyskuun yhdeksäs päivä oli vuonna 2002, kun Mietoisilla lämpötila nousi hellelukemiin, 25,2 asteeseen. Koko syyskuun korkein lämpötila puolestaan on 28,8 astetta, joka mitattiin Raumalla 6.9.1968. Hellettä on ollut myöhäisimmillään jopa syyskuun puolivälin jälkeen, kun Tampereella lämpötila nousi 25,2 asteeseen 17. syyskuuta 1947.

Lämmintä ilmaa saatiin Suomeen keskiviikkona kovan etelätuulen saattelemana. Pohjoisilla merialueilla ja Lapissa tunturien lailla tuuli ylsi myrskylukemiin asti. Vuoden ensimmäisessä syysmyrskyssä keskituulen nopeus oli merellä kovimmillaan Hailuodon Marjaniemessä 22 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan samalla mittauspaikalla yli 27 m/s.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.