Syttyikö riita? Älä tee näitä asioita vihaisena

Riitatilanne saa ihmisen huonolle tuulelle, mikä saattaa toisinaan haitata myös arkielämän askareita. Lue lista asioista, joita ei kannata tehdä vihaisena.

Älä mene nukkumaan äkäisenä

Vihaisensa nukkumaan meneminen saa negatiiviset tunteet vahvistumaan, kertoo Journal of Neurosciencessä julkaistu tutkimus, joka selvitti, että uni vahvistaa muistoja ja tunteita.

Ajaminen ei kannata

Raivoissaan auton rattiin käyminen voi olla vaarallista. Tutkimukset osoittavat, että vihaiset kuskit ottavat enemmän riskejä ja joutuvat useammin onnettomuuteen. Vihaisena ihminen keskittyy katsomaan suoraan eteenpäin eikä välttämättä näe sivulta tulevaa jalankulkijaa tai toista autoa.

Älä avaudu

Vihan päästäminen ulos voi kuulostaa hyvältä idealta, mutta se voi myös pahentaa asioita. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka lukivat viiden minuutin ajan toisen ihmisen raivonpurkausta, tulivat vihaisemmiksi ja vähemmän onnellisiksi.

Aikaisempi tutkimus taas osoitti, että tyynyjen heittely vihaisena johtaa todennäköisemmin jatkossa aggressiiviseen käytökseen.

Vältä syömistä

Suruun ja vihaan syöminen johtaa usein epäterveellisiin valintoihin ruokakaupassa. Vihaisena tekee mieli sokeria ja rasvaa, mitkä eivät ole hyviä valintoja, sillä vihaisena ihmisen ruoansulatus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Älä jatka riitelyä

Kun tunteiden säätely alkaa olla riidan tuoksinnassa vaikeaa, on syytä lopettaa riiteleminen siihen. Riidan jatkuessa suusta voi lipsahtaa asioita, joiden sanominen kaduttaa jälkeenpäin. Ota aikalisä ja rauhoittele sekä mieltäsi että kehoasi, jotta pystyt ilmaisemaan itseäsi paremmin. Toiset tarvitsevat rauhoittumiseen 10 minuuttia, toiset taas 10 päivää.

Älä kirjoita riidasta Facebookiin

Vihaisena tunteiden purkaminen ystäville ja perheelle voi tuntua hyvältä idealta, mutta sosiaalisessa mediassa sitä ei kannata tehdä. Julkaistua tekstiä ei voi vetää takaisin.

Älä lähetä sähköpostia

Sähköpostiin pätee sama neuvo kuin Facebookiin. Vihaisena ei kannata kirjoittaa viestejä. Jos kirjoittaminen tuntuu ainoalta mahdolliselta tavalta purkaa suuttumusta, kirjoita tunteesi Word-dokumenttiin.

Vältä alkoholia

Rauhoittumiseen tarkoitettu alkoholiannos johtaa usein päinvastaiseen lopputulokseen. Alkoholi poistaa itsekontrollia, joten se saattaa saada sinut ilmaisemaan vihaasi entistä rajummin.

Pidä huolta verenpaineestasi

Sydänkohtauksen riski kasvaa kahden tunnin ajaksi vihaisen raivonpurkauksen jälkeen. Riski on erityisen suuri heillä, jotka ovat saaneet sydänkohtauksen aiemminkin, kertoo European Heart Journalissa julkaistu tutkimus. Korkeaan verenpaineeseen taipuvaisten onkin syytä tarkkailla verenpainettaan etenkin silloin, kun he ovat vihoissaan.

Älä jää märehtimään

Vaikka koet tulleesi loukatuksi, ei tapahtunutta kannata jäädä märehtimään. Se ei ratkaise mitään. Toisen ihmisen vihan voi saada hellittämään pysymällä itse rauhallisena.

Lähde: Health.com

(MTV - LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat