Perusterve ihminen kokee tyypillisesti verensokerin laskusta johtuvaa heikotusta syötyään päivän aikana liian vähän. Karkkiin turvautuminen huonon olon iskiessä voi johtaa katalaan kierteeseen.
Kädet tärisevät, olo on hermostunut. Sydän tykyttää tavallista kiivaammin. Heikottaa ja hikeä puskee pintaan. Alhainen verensokeri aiheuttaa ikäviä oireita.
Ykköstyypin diabetesta sairastavat tietävät, että alhaisesta verensokerista kertovat oireet väistyvät nopeasti imeytyvien hiilihydraattien, vaikkapa karkkipatukan, nauttimisen jälkeen. Mutta kannattaako perusterveiden syödä karkkia heikotukseen?
Perusterveen kohdalla heikotus on todennäköisesti seurausta energianpuutteesta johtuvasta verensokerin laskusta, kertoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.
– Jos on terve ihminen, hätää ei ole siinä mielessä, että kyllähän elimistö alkaa sieltä maksasta ja energiavarastoista muodostaa glukoosia, Englund kertoo.
Monesti verensokerin laskusta johtuva heikotus iskee iltapäivällä, kun ihminen ei ole yksinkertaisesti syönyt päivän aikana tarpeeksi ja riittävän ravintorikasta ruokaa. Aamupalaksi on saatettu nauttia vain hedelmä tai kahvi ja lounaaksi salaatti.
Energiavajeessa elimistön alkaa tuottamaan nälkähormoneita, jotka saavat ihmisen hakeutumaan ruoan äärelle. Aivoille halutaan tarjota nopeasti verensokeria nostavaa ruokaa, kuten karkkia.