Syöpäsairas saksalainen: Ei pidä jäädä kotiin odottamaan kuolemaa

"Ei pidä jäädä kotiin odottamaan kuolemaa" 3:12

Kaksi vuotta syöpää vastaan taistellut ja taistelun hävinnyt Heribert Streier ylistää saattohoitoa.

Ääni on hiljainen. Sanat tulevat hitaasti, takertuvat välillä kuivaan suuhun. Ajatus on kuitenkin kirkas: kuolevalle hyvä hoito tarkoittaa pieniä yksinkertaisia asioita.

– Tämän keskuksen johtaja kysyi minulta kerran, mitä täällä tehdään paremmin kuin muualla, virtsarakon syöpää vastaan taistellut Heribert Streier aloittaa. Vaimo Renate istuu vieressä ja kuuntelee miehensä painavia sanoja. Saattokodin huoneesta on tullut Renate Streierille toinen koti.

– Sanoin, että siinä on kolme asiaa. Te olette aina ystävällisiä. Täällä ihmisillä on aina hymy kasvoilla. Ja kolmanneksi minun eteeni tehdään aina kaikki se, mitä haluan, Streier luettelee

Autenttisempaa ja vakuuttavampaa saattohoidon puolestapuhujaa on vaikea kuvitella. Heribert Streier saa tukea vaimoltaan.

– Korostan sitä, minkä miehenikin jo mainitsi. Minut otetaan täällä mukaan hoitoon, Renate Streier painottaa.

– Minulta kysytään, mitä teille kuuluu. Minulle tarjotaan jalkahierontaa ja kehotetaan maalaamaan silloin, kun potilaatkin maalaavat. Täältä löytyy aina keskustelukumppani. Ystävät eivät tässä tilanteessa usein uskalla tulla puhumaan. Saattohoitoa ja sitä, että mieheni on saattohoidossa, pidetään kaiketi jotenkin vaikeana asiana, Streier jatkaa.

Kaikki mahdolliset hoidot ja hoitolaitokset läpikäyneen Herbiret Streierin mukaan muilla klinikoilla kuolemaa lähestyvä ihminen jää yksi pelkonsa ja masennuksensa kanssa.  Toisaalta moni kuoleva ihminen koteloituu ja kieltäytyy sekä avusta että kontakteista.

– Sen sanon kaikille, että ei pidä jäädä kotiin yksin odottamaan kuolemaa. Ei sellainen elämä ole mistään kotoisin. Tarjottu apu pitää ottaa vastaan, Streier toteaa painokkaasti.

Välillä pitää juoda vettä. Kova lääkitys kuivaa suun. Vaimo Renate silittää miehensä kättä ja hymyilee.

– Missään muualla en ole saanut näin intensiivistä psykologista hoitoa, Streier korostaa ja varmistaa samaan hengenvetoon, että toimittaja on Suomesta?

– Sanokaa siellä Suomessa ja kehottakaa suomalaisia vaatimaan lisää tällaisia saattohoitopaikkoja. Täällä ei sanota, että saattohoito tarkoittaa kuolemaa, vaan täällä korostetaan, että apua annetaan niin pitkään kuin se on mahdollista.

Heribert Streier on kuitenkin itse päättänyt, että ei liian pitkään. Hän on allekirjoittanut hoitotahtoilmoituksen. Streier ei halua, että häntä pidetään elossa keinotekoisesti koneilla tai lääkkeillä. Lääkärien on kunnioitettava tätä tahtoa.

Lue myös:

    Uusimmat