Syntymätön lapsi poistettiin äidin kohdusta leikkauksen ajaksi ja laitettiin sitten takaisin

1:32
Tutkija kehottaa välttämään meikkausta raskausaikana. Miksi? Katso video!

Englannissa suoritettiin tammikuun alussa yksi ensimmäisistä uraauurtavista operaatioista, jossa syntymätön lapsi poistettiin äidin kohdusta leikkauksen ajaksi ja laitettiin takaisin. Aiheesta uutisoivat muun muassa Daily Mail ja Yahoo News.

Kun Bethan Simpsonin, 26, oli 20. raskausviikolla, ultraäänikuvauksessa huomattiin, ettei vauvan pää ollut kehittynyt normaalisti. Lapselle diagnosoitiin selkärankahalkio eli spina bifida.

Selkärankahalkio on hermostoputken sulkeutumishäiriön aiheuttama epämuodostuma, jonka takia selkäydin ei kehity normaalisti. Se voi aiheuttaa lapselle eri asteista liikuntavammaa.

Bethanille ja aviomies Kieronille annettiin kolme vaihtoehtoa: jatkaa raskautta, keskeyttää se tai täysin uusi vaihtoehto, sikiöleikkaus. Pariskunta valitsi vaihtoehdoista viimeisen.

Leikkauksen kriteerit olivat tiukat. Tuleva äiti ja kohdussa kehittyvä vauva joutuivat useisiin testeihin ja kuvauksiin. Bethan todettiin leikkaukseen sopivaksi, ja se päätettiin suorittaa 8. tammikuuta.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Neljäs leikkaus Iso-Britanniassa

Bethanin mukaan hän oli neljäs nainen Iso-Britanniassa, jolle vastaava sikiövaiheen leikkaus on tehty. Ensimmäiset leikkaukset tehtiin maassa syksyllä 2018.

Vastaavia leikkauksia on tehty Belgiassa vuodesta 2012 lähtien ja Yhdysvalloissa, Philadelphiassa vuodesta 2011 lähtien.

– Meillä oli Great Ormond Street Hospitalin huippuspesialistit tekemässä hänen selänkorjaustaan, ja minusta huolehtivat kaikista tunnetuimmat kirurgit ympäri maailmaa University College London Hospitalista ja Belgiasta, Bethan kertoo Facebookissa.

Lontoossa tehty leikkaus sujui onnistuneesti. Vauva otettiin pois kohdusta, hänen selkäytimensä sijoitettiin uudestaan lapsen ollessa edelleen äitinsä sisällä, ja lopulta hänet asetettiin takaisin jatkamaan kehitystä.

– Olen heikko ja hellänä, mutta kunhan hän voi hyvin, se on kaikki mistä välitämme, Bethan kirjoitti leikkauksen aikoihin.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Hän on osa historiaa"

Bethanin laskettu aika on huhtikuussa. Nyt vauva voi hyvin. Hänen päänsä on nyt jo normaalin kokoinen ja aivot näyttävät hyvältä. Vanhemmat ovat toiveikkaita, että vauva voisi saada suhteellisen normaalin elämän.

– Valitettavasti 80 prosenttia vauvoista Englannissa keskeytetään, kun heidän vanhempansa kuulevat, että heidän vauvallaan on tämä tila. Se ei ole kuolemantuomio. Hänellä on sama potentiaali kuin kenellä tahansa meistä, Bethan kirjoittaa.

– Tunnen vauvamme potkivan minun sisälläni päivästä toiseen. Hän on todella erityinen. Hän on osa historiaa, ja tyttäremme on osoittanut, kuinka paljon hän ansaitsee tämän elämän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja