Mainos

Synkkä HIV-vuosi myös Etelä-Karjalassa

Viisumitestaus paljastaa HIV-tartuntoja.

Tästä vuodesta on tulossa HIV-tartuntojen osalta maamme historian synkin. Itärajan pinnassa HIV-positiivisia löytyy yhä enemmän Venäjän vaatiman viisumistestauksen yhteydessä.

Pelkästään Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä HIV-tartuntoja on tullut nyt ilmi tuplasti aiempiin vuosiin verrattuna.

-Meillä on samalla tavalla kuin koko Suomessa, että meillä on tänä vuonna enemmän HIV-infektioita kuin koskaan aikaisempina vuosina, toteaa Etelä-Karjalan keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Kaikki seitsemän tapausta ovat tulleet ilmi vahingossa.

-Siinähän se onkin. Nämä ovat tulleet ihan sattumalta esille. Nämä henkilöt eivät ole itse hakeutuneet HIV-testiin vaan jotenkin ajautuneet sellaiseen tilanteeseen, että HIV-testi on otettu syystä tai toisesta, viisumia varten tai muuten, mutta itsellä heillä ei ole tämmöstä pyrkimystä hakeutua testauttamaan itseään.

Venäjä vaatii pitkää viisumia varten HIV-todistuksen. Monelle karu totuus on paljastunut juuri uutta viisumia haettaessa.

-Viisumistestauksesta ollaan montaa mieltä, mutta kyllä täällä meillä ainakin sillä tavalla ihmisiä on sitten huomattu, että heillä on HIV-infektio.

Eikä tautia ole kaukaa tarvinnut hakea.

-Ainakin näitä meidän alueen tartuntoja on saatu ihan kyllä ihan lähialueilta.

-HI-virus tarttuu veriteitse sekä sukupuolikontaktin kautta ja suojaamaton sukupuolikontakti on aina oma riskinsä, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan mikrobiologian ylilääkäri Maritta Kauppinen.

Kaikkien aikojen synkintä HIV-vuotta kiihdyttää Viroon ja Venäjälle suuntautuva seksiturismi, jonka riskit ovat unohtuneet.

-Ei varmasti tiedosteta tarpeeksi ja siitä on juuri esimerkkinä se, että ihmiset eivät hakeudu HIV-testiin, vaan tulevat näin sattumanvaraisesti esille, Kauppinen toteaa.

Koko maassa HIV-tartuntoja on tavattu tänä vuonna jo 160. Luku on enemmän kuin koskaan aiemmin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.