Mainos

SYL: Opiskelijoiden asumistukiasiat hyvässä jamassa – pelättyä ruuhkaa ei ole syntynyt

Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin on sujunut odotettua paremmin, sillä hakemusten käsittelyajat ovat pysyneet kohtuullisina.

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti arvioi, että tilanne opiskelijoiden asumistukiasioissa on hyvä.

– Kelassa on ollut ihan hyvä tilanne. Käsittelyajat ovat pyörineet 8–9 päivässä, Silvasti kertoo.

Opiskelijat siirtyivät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin. Silloin ennakoitiin, että hakemusten käsittelyyn syntyisi ruuhkaa, ja tavoiteajaksi asetettiin kolme viikkoa. Aiemmin opiskelijoille maksettiin asumislisää opintotuen yhteydessä.

Silvastin mukaan Kela ja opiskelijajärjestöt ovat nähneet paljon vaivaa viestiä opiskelijoille, että mitä aikaisemmin asumistukihakemuksen jättää, sitä aikaisemmin etuuden saa.

– Toisin kuin opintotuessa, yleisessä asumistuessa on se armelias juttu, että asumistukea voi hakea takautuvasti kuukauden verran.

Epätietoisuutta on aiheuttanut se, että yleisen asumistuen piirissä kimppa-asuntoa pidetään yhtenä ruokakuntana, jolloin kaikkien asujien tulot vaikuttavat tuen saamiseen. Tähänkin on ratkaisu, josta on viestitty opiskelijoille.

– Kimppa-asuminen on jatkossakin mahdollista yleisen asumistuen kanssa, mutta se edellyttää erilaisia käytäntöjä vuokrasopimusten suhteen. Opiskelijoilla, jotka asuvat kimppakämpissä, tulee olla erilliset vuokrasopimukset, Silvasti neuvoo.

Hakemusruuhkaan varauduttiin

Kelan lakimies Mikko Horko vahvistaa, että opiskelijoiden asumistukihakemusten käsittely on sujunut nopeasti. Mahdolliseen hakemusruuhkaan varauduttiin palkkaamalla lisää henkilökuntaa.

– Ainakaan vielä ruuhkia ei ole ollut. Toki voi vielä tulla kertarysäys, Horko varoittaa.

Hänen mukaansa ruokakunnan määrittelyssä on tapahtunut suuri muutos, ja odotettavissa oli, että se herättää runsaasti kysymyksiä.

Horko kertoo, että asumistukipäätöksistä on tullut silloin tällöin valituksia.

– Muutoksenhaussa käsittelyajat ovat niin pitkät, että opiskelijoiden tapauksissa päätöksiä ei ole tullut vielä ulos.

Käsittelyajat ovat sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa tällä hetkellä 7 kuukautta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.