Kelalta pyydetty selvitystä – oikeusasiamiehelle tulvii kanteluita

Eduskunnan oikeusasiamiehelle oli tullut perjantaihin mennessä 136 kantelua Kelan toimeentulotukihakemusten käsittelystä.

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle vuoden alusta. Vertailun vuoksi koko viime vuoden aikana toimeentulotukikanteluita tuli noin 150, sanoi esittelijäneuvos Tapio Räty STT:lle. 

Valitukset koskevat toimeentulotuen käsittelyaikoja, sähköisen järjestelmän ongelmia ja asiakaspalvelun jonoutumista. 

Rädyn mukaan ensimmäisenä käsitellään käsittelyn viivästymisiä koskevia kanteluita, joista on määrä tulla ratkaisut maaliskuun aikana. 

Kantelut: Lääkkeitä jäänyt saamatta 

Rädyn mukaan moni on kannellut myös siitä, kun terveydenhoitokuluja ei ole korvattu. Jotkut eivät ole saaneet välttämättömiä lääkkeitään. 

– Siitä aiheutuu ihmiselle todellinen hätä. Nämä ovat tärkeitä rahoja ihmisille, Räty sanoo. 

Tilanne johtuu Rädyn mukaan siitä, että kun ihminen hakee toimeentulotukea, tämän tulojen ja menojen erotus saattaa jäädä plussalle ennen lääkehankintoja. 

– Ihmiselle voi syntyä kympin ylijäämä, jolloin ei ole muodollista tarvetta toimeentulotuelle. Samassa kuussa erääntyvät vaikka 500 euron lääkkeet, joita ihminen ei ihminen voi hakea, kun ei ole rahaa. 

Aikaisemmin kunnissa toimeentulotukea on myönnetty tällaisissa tilanteissa, Räty sanoo. 

Kanteluita on tullut myös siitä, että joissain tilanteissa Kela ei ole noudattanut aiemmin sovittua käytäntöä asumismenojen hyväksymisessä. 

Toimeentulotuessa hyväksytään pääsääntöisesti kohtuulliset asumismenot. Jos ihmisellä on ylisuuret asumismenot, toimeentulotuessa hyväksytään kohtuullinen määrä tai häntä kehotetaan muuttamaan halvempaan asuntoon. Rädyn mukaan siirtymässä sovittiin, että jos vuokramenot on hyväksytty aikaisemmin jo kunnassa, Kela hyväksyy myös. 

– Nyt joillekin on kuitenkin lähtenyt ilmoitus, että hakeutukaa edullisempaan asuntoon. 

Oikeusasiamies on pyytänyt Kelalta selvitystä kanteluista. Osaan pyynnöistä on jo vastattu.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja