Vuokraturva: Asumistuen muutos sorsii yhteisasumista suosivia – Kelan mukaan uudistus parantaa tuhansien opiskelijoiden tilannetta

3:24

Vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi asumistuen muutoksen sorsivan sinkkuja, jotka haluavat asua yhdessä kavereidensa kanssa kimppa-asunnossa.

Opiskelijat siirtyivät tämän kuun alusta opiskelijoiden asumislisän piiristä Kelan yleisen asumistuen piiriin. Muutos jopa tuplasi tuen, jota yksittäinen opiskelija voi asumiseensa saada. Samalla muutos kuitenkin tiukensi asumistuen saamista kimppa-asunnoissa, koska kämppikset tulkitaan herkästi samaan ruokakuntaan kuuluviksi ja toisen tulot vievät toisen tuet.

1:52

Timo Metsolan mielestä nuoren edullista asuntoa etsivän opiskelijan kannalta tilanne on nyt kohtuuton.

– Ongelma kilpistyy ruokakunnan tulkintaan. Eli kimppakämpässä asuvat kaverit ovat nyt automaattisesti yhteistaloudessa. Eikä se ole nykypäivää. Jokainen tietää, että kaksi kaverusta voi vuokrata asunnon yhdessä, ja silti he maksavat itse omat laskunsa. Jos Kelan tulkinta ruokakunnasta vastaisi todellista elämää, ongelma ratkeaisi sillä, Metsola toteaa MTV:n Kymmenen uutisten haastatelussa.

Metsolan mukaan opiskelijoiden suhtautuminen tarjolla oleviin asuntoihin on muuttunut selvästi uudistuksen julkitulon jälkeen.

– Vuokranantajat ovat esitelleet ihmisille kesän mittaan normaalisti niin pieniä asuntoja kuin tyypillisiä kimppakämppiäkin. Opiskelijat ovat tietenkin ennakoineet tätä muutosta, ja olemme nähneet, että kimppa-asuntojen hakeminen on vähentynyt aivan selvästi. Yksiöiden näytöissä on puolestaan ollut entistä enemmän ruuhkaa. Esimerkiksi tällä viikolla yksittäistä yksiöitä on saattanut olla hakemassa 70–80 katsojaa.

Kelan Aaltonen: Kaikki kommentit ovat tervetulleita

Kelan pääjohtaja Elli Aaaltonen toteaa muutoksen parantavan yli 100 000 opiskelijan asumistukitilannetta.

– Se parantaa kaikkien asumistukea saavien opiskelijoiden tilannetta, koska se koskee koko vuotta. Uudistus on osa kokonaisuutta, jolla pyritään yhdistämään erilaiset asumistuet yhden sosiaaliturvaetuuden piiriin.

Aaltonen pitää keskustelua aiheesta tervetulleena, mutta tähdentää, että muutoksen vaikutukset selviävät vasta ajan myötä.

– Kaikki kommentit ovat ihan tervetulleita. Tutkimuksellisesti meillä ei ole tästä vielä näyttöä, koska uudistus on ollut voimassa vasta neljä vuorokautta. Tässähän on paljon myös kysymys siitä, miten vuokranantajat itse käyttäytyvät kimppakämppien osalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja