Mainos

Tukimuutos tuo Kelalle opiskelijoiden asumistukihakemusten tulvan

Kelassa varaudutaan käsittelemään kesän ja syksyn aikana noin 100 000 opiskelijoiden asumistukihakemusta.

Opiskelijat ovat voineet tehdä Kelalle asumishakemuksia toukokuusta alkaen.

Kesä- ja heinäkuun aikana Kelassa on käsitelty noin 15–20 000 asumistukihakemusta enemmän kuin tavallisina kuukausina. Elo- ja syyskuulle odotetaan silti hakemusruuhkaa, kun uudet opiskelijat solmivat ensimmäisiä vuokrasopimuksiaan, kertoo lakimies Petri Hassel Kelasta.

Hakemusten käsittelyn tavoiteaika on kolme viikkoa.

– Hakemus kannattaa lähettää heti kun vuokrasopimus on tehty ja arvio syksyn tuloista valmiina, hän muistuttaa.

Asumistukiuudistuksen ansiosta opiskelijat voivat saada asumistukea koko vuoden ajan, kun aiempi opintotuen asumislisä rajoittui opiskelukuukausiin. Kelan laskelmien mukaan uudistuksesta hyötyvät eniten yksin vuokralla asuvat opiskelijat.

Noin 110 000 opiskelijan asumistuki nousee ja 20 000:n pienenee. Tuki loppuu kokonaan noin 42 000 opiskelijalta. Pääosin kyse on työssäkäyvän puolison tai kämppäkaverin kanssa asuvista.


Asuntojonoissa tuhansia hakemuksia

– Helsinki. Hoas-säätiön jonossa parhaillaan yli 12 000 hakemusta. Aiemmin yksiöihin pääsi vasta soluasumisen jälkeen. Nyt opiskelijat voivat hakea suoraan yksiöihin, mikä on lisännyt hakemusten määrää. Syksyllä etusija uusilla, Helsingin ulkopuolelta tulevilla opiskelijoilla.

– Turku. Opiskelija-asuntojen kysyntä lisääntynyt aiempiin vuosiin verrattuna. Ylioppilaskyläsäätiöllä on parhaillaan jonossa noin 3 100 hakemusta. Elo- ja syyskuussa vapautuvat asunnot varataan kokonaan uusille opiskelijoille. Jono purkautuu yleensä marraskuuhun mennessä.

– Tampere. Taysin opiskelija-asuntojen hakemusmäärä edeltävien vuosien tasolla. Yksiöihin jonossa noin 3 000 hakemusta. Yksiön saa yleensä noin puolen vuoden jonotuksen jälkeen, isompia asuntoja on jopa tyhjillään.

– Kuopio. Kuopasin opiskelija-asuntojonossa noin tuhat hakemusta. Määrä on pienentynyt hieman viime vuodesta, mikä kertonee sijoitusasuntojen määrän kasvusta. Jos soluasunto kelpaa, asunnon saa syyskuun puoliväliin mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.