Mainos

Opiskelijoiden asumistuen muutos kannustaa asumaan yksin: Kimppa-asuminen vaikeutuu – toisen tulot vievät toisen tuet

1:52

Opiskelijat siirtyivät elokuun alusta opiskelijoiden asumislisän piiristä yleisen asumistuen piiriin. Muutos jopa tuplasi tuen, jota yksittäinen opiskelija voi asumiseensa saada.

Samalla muutos kuitenkin tiukentaa asumistuen saamista kimppa-asunnoissa, sillä kämppikset tulkitaan herkästi samaan ruokakuntaan kuuluviksi ja toisen tulot vievät toisen tuet.

– Opiskelijat ovat huolissaan siitä, miten Kela arvioi yksilöllisesti näitä tilanteita. Kimppakämpässä asuvat voidaan helposti arvioida kuuluvaksi yhteiseen ruokakuntaan, vaikka tosiasiallisesti hyvin harvoin näin on, edunvalvonnan asiantuntija Sofia Lindqvist Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta kertoo.

Opiskelijat asuvat usein kimppakämpissä, mutta asumistuen muutos kannustaa opiskelijoita yksin asumiseen, jolloin muiden tulot eivät vaikuta tukien saamiseen. Tämä lisää vapailla markkinoilla olevien yksiöiden kysyntää entisestään, sillä kaikille ei riitä edullisempia opiskelija-asuntosäätiöiden asuntoja.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön asuntojonossa on tällä hetkellä runsaat 11 000 opiskelijaa, ja elo-syyskuussa vapautuu 2500 asuntoa.

– Joka viides hakija saa kauttamme asunnon, toimitusjohtaja Matti Tarhio HOAS:lta kertoo.

Opiskelijoiden siirtymisessä yleisen asumistuen piiriin on myös myönteisiä puolia.

– Se on positiivinen asia siinä mielessä, että Helsingissä aikaisemmin opiskelija pystyi saamaan maksimissaan noin 200 euroa tukea vuokraansa. Nyt jos opiskelijalla ei ole paljon tuloja, tuki voi olla hyvinkin paljon korkeampi, melkein 500 euroa, Lindqvist sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.