Mainos

Syksyn jahdeissa kaatui 76 000 hirveä

Oulun ja Kainuun riistanhoitopiireissä saatiin ennätykselliset hirvisaaliit, vaikka leuto talvi vaikeutti metsästystä.

Viime syksynä ammuttiin koko maassa yhteensä lähes 76 000 hirveä. Syksyn jahtiin oli myönnetty kaikkiaan 66 000 hirvenpyyntilupaa, joilla saattoi ampua yhden aikuisen tai kaksi vasaa, jos riistanhoitopiiri ei asettanut tästä poikkeavia ehtoja. Koko maassa ammuttiin yli 41 000 aikuista ja reilut 34 000 vasaa. Uroksia ammuttiin suunnilleen saman verran kuin naaraita.

- Ennen hirvenmetsästyskauden alkua asetettu jahtitavoite saavutettiin, sanoi viestintäpäällikkö Klaus Ekman Metsästäjäin keskusjärjestöstä.

Leuto talvi mutkisti hirvijahtia. Lähes joulukuun puoliväliin yhtämittaisena jatkunut hyvin lämmin sää aiheutti erityisesti talvilaidunalueiden hirviseuroille ongelmia, koska hirvillä ei ollut mitään kiirettä lähteä kesälaitumilta karumman ravinnon perään ylänkömaille. Hirvieläinten metsästykseen käytettiin yhteensä noin 1,5 miljoonaa metsästystyöpäivää.

Pyyntilupien käyttöaste laski

Pyyntilupien käyttöaste jäi sangen alhaiseksi eli 88 prosenttiin, kun viime vuonna luku oli 93 prosenttia. Yli 90 prosentin käyttöasteeseen päästiin noin puolessa riistanhoitopiirejä. Maan korkein lupien käyttöaste oli Pohjois-Karjalassa eli likimain 98 prosenttia.

- Keväällä metsästystarvetta arvioitaessa pyrittiin siihen, että metsästyslupia saadaan riittävästi, jotta hirvikannan leikkaus ei pysähtyisi ainakaan lupien puuttumiseen, Ekman taustoitti.

Hirvikantaa on viime vuosina pyritty leikkaamaan erityisesti maan pohjoisosissa. Oulun ja Kainuun riistanhoitopiireissä hirvisaalis oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Oulun riistanhoitopiirissä saalis oli maan suurin eli runsaat 16000 hirveä. Myös Lapissa metsästys oli ennätyslukemissa. Lähes puolet koko maan hirvisaaliista ammuttiin näiden kolmen pohjoisimman riistanhoitopiirin alueelta. Hirvikanta näyttäisikin olevan laskussa suurimmassa osassa maata. Ekmanin mukaan alueellisia painotuksia tulevien vuosien hirvijahtien kannalta pohditaan keväällä.

- Hirvikanta on saatu niin sanotusti hyväksyttävälle tasolle, vaikka meillä on edelleen hyvinkin suuria eroja kantatiheydessä, arvioi Klaus Ekman.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.