Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä: "Ei onnistuisi, jos joku toisi tänä päivänä markkinoille"

Vakuutusyhtiö LähiTapiola varoittaa, että unohtaminen ja huolimattomuus keittiössä voivat pahimmillaan ”tuhota koko rakennuksen, aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja jopa palokuolemia”.

– Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä. Ruuan valmistuksen päätteeksi päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyrähtäneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja paloja, kerrotaan LähiTapiolan verkkosivuilla.

Kuuma liesi voi sytyttää lieden päälle unohtuneet tai sen vieressä olevat esineet.

LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaavan projektijohtajan Antti Määttäsen mukaan yksi hyvä ratkaisu liesipalojen vähentämiseksi olisi asentaa keittiöön induktioliesi. Jos ei halua aloittaa keittiöremonttia, lieteen voi asentaa liesiturvalaitteen, joka maksaa joitakin satoja euroja.

– Jos joku toisi tänä päivänä markkinoille kotiin tarkoitetun tuotteen, jossa metallilevyt lämpenevät jopa yli 600-asteiseksi ilman mitään aikarajoitinta, ei se todennäköisesti onnistuisi. Induktioliesi on tuonut kehitystä tähän asiaan, mutta edelleen vanhoja liesiä asennetaan asuntoihin, Määttänen kertoo LähiTapiolan verkkosivulla.

Toimistoihin unohdetut liedet saa vaarattomiksi ilman remonttia

Edullisimpia ratkaisuja liesipalojen ehkäisemisessä ovat liesiajastimet ja liesihälyttimet.

Liedet voivat aiheuttaa vaaraa myös vanhoissa toimisto- ja liikerakennuksissa.

”Toimistoissa ja liikerakennuksissa liesi on keskeinen syttymiskohta. Aikanaan liesiä asennettiin suurena edistysaskeleena henkilökunnan taukotiloihin ruuan lämmittämistä varten. Mikroaaltouunit ovat korvanneet liedet ruuan lämmittäjinä, mutta paikalleen jätetyt liedet aiheuttavat paloja vahinkojen ja huolimattoman käytön vuoksi.”

Määttänen kehottaa poistamaan toimistojen ja liiketilojen käyttämättömät liedet. Jos remonttiin ei haluta ryhtyä, nopea varotoimi olisi ottaa pois sähkökaapeista liesien sulake, jotta liesi ei menisi vahingossa päälle.

Katso myös: Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski

Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski 3:11

Lue myös:

    Uusimmat