Sydänlääkkeen outo sivuvaikutus: Vähentää rasismia?

Tutkijat ovat löytäneet erikoisia sivuvaikutuksia beetasalpaajista – se vähentää ennakkoluuloja ja auttaa näin pääsemään yli esimerkiksi rasistisista ajatuksista.

Oxfordin yliopiston johtamassa tutkimuksessa on havaittu beetasalpaajien käytön vaikuttavan ihmisen ennakkoluuloisuuteen.

Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset, joille annettiin säännöllisesti beetasalpaajia kärsivät vähemmän ennakkoluuloista ja suhtautuivat paremmin heistä itsestään poikkeaviin ihmisiin kuin ne, joille lääkettä ei annettu.

Tutkimukseen osallistui kaksi 18 hengen ryhmää, jonka jokainen jäsen oli valkoihoinen. Vapaaehtoiset suorittivat IAT-testin, jonka avulla ennakkoluuloisuutta voidaan tutkijoiden mukaan mitata ja nautti sitä ennen joko beetasalpaajaa tai lumelääkettä.

Ne, jotka olivat saaneet lumelääkkeitä yhdistivät positiivisia mielleyhtymiä eri rotuihin hitaammin kuin ne, jotka olivat saaneet beetasalpaajaa. Myös osa henkilöistä, jotka uskovat itse olevansa tasa-arvoisia, osoittivat rasistisia piirteitä tutkimuksessa

Tutkijat uskovat ilmiön selittyvän sillä, että rasismissa on ennen kaikkea kyse pelosta. Beetasalpaajat rauhoittavat ja sitä käytetäänkin paitsi sydänlääkkeenä myös paniikkihäiriöiden ja ahdistuksen hoitoon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja