Sydänkohtaus alle 50-vuotiaana? Tälle tavalle kannattaa panna heti stoppi – kuoleman riski pienenee

Sammuuko savuke, nouseeko nuuska? 7:34
Toisin kuin usein ennen, ”kovat jätkät” eivät enää seiso välitunneilla tupakkaringeissä. Nuuskaaminen sen sijaan on alkanut huolestuttavasti yleistyä nuorten keskuudessa. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa joulukuussa 2017.

Tupakoinnin lopettaminen voisi huomattavasti parantaa alle 50-vuotiaana sydäninfarktiin sairastuneiden ennustetta.

Jopa puolet alle 50-vuotiaana sydäninfarktiin sairastuvista tupakoi ja monet jatkavat vielä sairastumisen jälkeenkin. Tuoreen tutkimuksen perusteella tupakoinnin lopettaminen voisi kuitenkin huomattavasti parantaa heidän ennustettaan.

Tutkimus perustuu runsaan kahden tuhannen alle 50-vuotiaana sydäninfarktin saaneen 11-vuotiseen seurantaan.

Riski menehtyä peräti 70 prosenttia pienempi

Sydäninfarktiin sairastuessaan potilaista puolet tupakoi ja heistä 62 prosenttia tupakoi edelleen vielä vuoden kuluttua. Kun heitä verrattiin potilaisiin, jotka lopettivat tupakoinnin sairastuttuaan, tupakoinnin lopettaneiden riski menehtyä seurannan aikana oli peräti 70 prosenttia pienempi.

Tupakointiin liitetty kuolleisuusriski oli suurempi kuin aiemmin on ajateltu, mikä korostaa tupakoinnin merkitystä erityisesti alle 50-vuotiaiden infarktipotilaiden riskitekijänä. Tupakointi myös todennäköisesti aiheutti monien sydäninfarktin, tutkijat kirjoittavat.

Tupakointi on jo vähentynyt huomattavasti

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikka tupakoinnin sydänhaitat on tiedetty pitkään, valtaosa tutkimuksista on keskittynyt vanhempiin potilaisiin.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Tupakoivat sairastuvat sydäninfarktiin noin 3–6 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat