Sveitsiläislehdeltä kova doping-ulostulo kesken Tour de Skin: "Ovatko nämä kaikki venäläiset puhtaita?"

Sveitsiläislehti Blick ei kaihtele kantaaottavassa urheilujournalismissaan. Venäjän hiihtäjien hurja liito Tour de Skillä on herättänyt lehden epäilykset dopingista.

– Ovatko nämä kaikki venäläiset puhtaita? Blick kysyy retorisesti otsikossaan.

Blick luonnehtii venäläisten Tour de Ski -loistoa "dominoinniksi, jota ei olla nähty koskaan aiemmin". Sen mukaan venäläisten meno "herättää epäilyksiä".

Blick ottaa erityisesti kiinni Toblachin kisoihin. Miehissä venäläiset ottivat tiistaina 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa viitoisvoiton ja kahdeksan parhaan joukossa oli peräti seitsemän venäläistä.

Seuraavan päivän 15 kilometrin kisassa perinteisen takaa-ajossa venäläismiehet juhlivat edelleen viitoisvoittoa, mutta taso nousi vielä hiukan: yhdeksän parhaan joukossa oli peräti kahdeksan venäläistä.

Aleksandr Bolshunov johtaa Touria kuuden etapin jälkeen – ennen lauantain sprinttiä – peräti 2.37 minuutilla ennen Ranskan Maurice Manificat'ta. Viiden parhaan joukossa on neljä venäläistä.

Naisissa venäläiset eivät ole hallinneet. Julia Stupak on kokonaiskilpailussa toisena, Natalia Neprjajeva kahdeksantena.

Huomioon on otettava, että norjalaishiihtäjät ovat poissa Tourilta.

"Olisi helppoa ajatella, että kaikki heistä eivät ole puhtaita"

Blick katsoo, että Venäjän dopingmenneisyys nostattaa osaltaan kysymyksiä. Se viittaa valtiojohtoiseen dopingiin, joka paljastui Sotshin vuoden 2014 olympialaisten jälkipoltoissa.

Jutussa on sveitsiläistähden Dario Colognan kommentteja.

– Te olette hyvin vahvoja, ehkä jopa parempia. En ole nähnyt koskaan moista dominointia, Cologna sanoi venäläisistä.

Cologna ei kuitenkaan halua lyödä venäläisille epäilyksen varjoa.

– Olisi helppoa ajatella, että kaikki heistä eivät ole puhtaita. Totta kai meneillään on ollut paljon sellaista, mikä ei ole hyvää, Cologna muotoili.

Cologna myös huomautti, että kun joukkue on niinkin vahva, urheilijat puskevat toisiaan eteenpäin. Hän teki selväksi haluavansa keskittyä omaan suoritukseensa eikä huolehtia sellaisista asioista, joihin hän ei voi vaikuttaa.

Vastareaktio

Venäläispoliitikko, duuman varapuhemies Igor Lebedev tarjosi Blickin jutulle vastareaktion Sport-Expressin haastattelussa.

– Jos joku epäilee urheilijoidemme puhtautta, on vain yksi keino todistaa se: lähettäkää dopingvirkailijat ottamaan näytteet, Lebedev sanoi.

– Olen varma, että urheilijamme ovat olleet testeissä useammin kuin kerran kiertueen aikana. Dopingvirkailijoiden huomio urheilijoitamme kohtaan on myös ollut viime aikoina hiukan suurempaa kuin muiden maiden urheilijoita kohtaan.

Lebedev lisäsi, että "koirat haukkuvat ja karavaani kulkee". Hän huomautti, ettei kaikkien suita voida sulkea, vaan teema tulee elämään "ikuisesti".

– Urheilijamme ovat suoriutuneet hyvin, ja loput voivat vain syyttää voittajia epärehellisyydestä. Ilmeisesti Sveitsissä ei ole muita ongelmia, hän paukautti.

Lue myös:

    Uusimmat