Suvi-Anne Siimes kehuu Orpon "rauhoittavaa viestiä" eläkekeskustelussa

Erikoishaastattelussa Suvi-Anne Siimes 16:56
Erikoishaastattelussa Suvi-Anne Siimes

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes oli tänään erikoishaastattelussa MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa.

Suvi-Anne Siimes liittyi vasemmistoliittoon juuri ennen vuoden 1992 kunnallisvaaleja. 

Hän nousi puolueensa puheenjohtajaksi vuonna 1998 ja vuotta myöhemmin kansanedustajaksi. 

Ura on kulkenut monien ministeripestien ja vastuutehtävien kautta työeläkeyhtiöiden kattojärjestön Telan toimitusjohtajaksi.

Suomessa riidellään parhaillaan rajusti siitä, pitääkö eläkeläisten täytyy osallistua hallituksen kolmen miljardin sopeutuspakettiin. 

Siimes luottaa Orpon sanaan

Valtiovarainministeri Riikka Purra ilmoitti eilen, että työeläkkeistä täytyy leikata. 

Pääministeri Petteri Orpo ilmoitti heti perään ettei eläkkeiden indeksikorotuksia leikata. 

– Luotan kyllä nyt pääministerin mielestäni hyvin valtiomiesmäiseen ja rauhoittavaan viestiin, että eläkejärjestelmän perusfundamentteihin ei nyt kehysriihessä puututa, Siimes toteaa.

"Veronkiristykset valuvat valtion kassaan"

Siimeksen mukaan on hyvä asia, että eläkejärjestelmän peruspilareihin ei puututa. 

Siimes kuitenkin uskoo, että eläkejärjestelmää tullaan Orpon hallituskaudella muuttamaan loivaliikkeisesti. 

Siimes toteaa, että vaikka eläkkeiden indeksikorotukset ovat poissa pöydältä, hallitus voi muuttaa verotusta.

– Ei täällä varmaan kukaan suojaan jää. Eivät jää eläkeläisetkään. Ja ajattelen, että tämä (verot) ovat ehkä sellainen normaalimpi tapa osallistua säästötalkoisiin. Ja siitä hyvä tapa, että kaikki veronkiristykset suoraan valuvat valtion kassaan.

Eläkeläiset eivät ole elättejä

Siimeksen mielestä kertyneellä eläkkeellä pitäisi olla samanlainen koskemattomuussuoja kuin on itsekin säästetyillä rahoilla.

– Työeläkettä saavat ihmiset ovat työikäisinä painaneet hommia tässä yhteiskunnassa, ja he ovat lakiin perustuen eläkeoikeutensa ansainneet, Siimes toteaa.

– Eivät he ole mitään toisten elättejä, vaikka se rahoitus onkin mennyt niin, että heidän työstään maksetuilla eläkemaksuilla on rahoitettu osin heitä vanhempien eläkkeitä ja vain osa laitettu rahastoon säästöön. 

Siimes puhuu eläkkeiden yhteydessä työnteon arvostamisesta.

– Osa työnteon kunnioittamista tässä maassa pitäisi olla sekin, että me arvostaisimme sitä, että jotkut ovat päivätyönsä tehneet. Ja jos me haluamme meidän nuorempia ikäluokkiamme tehostaa lisää töihin, minulle se olisi kaunis kuva, että sitten kun ollaan eläkkeellä, me arvostetaan sitä.

Siimeksen mielestä loivaliikkeisyys on tärkeätä eläkejärjestelmän kehittämisessä. Hän toteaa pitävänsä hyvänä sitä, että esimerkiksi eläkeiän nosto ei ole kehysriihessä mukana ikään kuin kauppatavarana.

Lue myös:

    Uusimmat