Työmarkkinajärjestöillä edessään vaikea työllisyys- ja eläkeurakka – Sekä EK että SAK torjuvat Rinteen eläke-ehdotuksen

Rinteen hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä työllisyys- ja eläketoimia 2:00

Työmarkkinajärjestöillä on edessään hankala urakka työllisyystoimien ja pienten eläkkeiden korottamisen pohtimisessa.

Hallitus korotti pienimpiä eli takuu- ja kansaneläkkeitä muutamilla kymmenillä euroilla ja lisää on tarkoitus etsiä työeläkkeiden puolelta yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

SDP:n puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Antti Rinne lupasi ennen vaaleja, että alle 1400 euron eläkkeitä korotetaan sadalla eurolla useamman vuoden ohjelmalla. Lupauksen yläpäässä muutoksia pitäisi tehdä työeläkejärjestelmään.

Työnantajapuolen EK ja palkansaajapuolen SAK torjuvat molemmat Rinteen ehdotuksen työeläkejärjestelmän käyttämisestä pienten eläkkeiden korottamiseen.

– Pelkästään eläkejärjestelmää ei tulisi käyttää tulontasaukseen, sanoo SAK:n johtaja Hannu Jouhki MTV Uutisille.

– Jos tehdään kovin monia sellaisia tasokorotuksia peruseläkkeisiin, jotka johtavat siihen, että pienillä ja vähän suuremmilla työansioilla karttuneet eläkkeet ovat samankokoisia kuin peruseläkkeet (takuu- ja kansaneläke), niin sehän vie uskottavuutta tältä järjestelmältä ja erityisesti pienituloisten eläkeläisten kohdalla, sanoo puolestaan EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Hallitusohjelman kirjaus on seuraava: 

"Käynnistetään kolmikantainen selvitys siitä, miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa. Osana tätä selvitystä selvitetään keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta."

Vielä on siis epäselvää, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi.

Huomenna tietoa työllisyystoimien valmistelusta

Työmarkkinajärjestöt pohtivat myös työllisyystoimia, ja neuvottelut ovat vasta alkutekijöissään. Työllisyystoimet ovat Rinteen hallituksen kannalta erittäin tärkeitä, sillä julkisen talouden tasapaino perustuu työllisyysasteen nostamiseen 75:een prosenttiin.

Huomenna julkistetaan tuoreita työllisyyslukuja ja työministeri Timo Harakka (sd.) kertoo lisätietoja toimien valmistelusta.

Lue myös:

    Uusimmat