Antti Rinne jyrähtää työmarkkinajärjestöille: "Viime kädessä työeläkejärjestelmän muuttamisesta vastaavat hallitus ja eduskunta"

1:56

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on sanonut puheessaan SDP:n puoluevaltuustolle, että viime kädessä työeläkejärjestelmän muuttamisesta vastaavat hallitus ja eduskunta. 

– Tässä asiassa tarvitaan asiallisia, ratkaisuhakuisia neuvotteluja. Tätä saa kutsua jyrähdykseksi tai miksi vain, mutta muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, sanoi Rinne.

Hän ihmettelee sitä, että työmarkkinajärjestöt ovat tyrmänneet hänen ajatuksensa muuttaa järjestelmää niin, että lapsiaan kotona hoitaneiden naisten pieniä työeläkkeitä korotettaisiin.

– En ymmärrä sitä, että työeläkejärjestelmän osapuolet – työnantajain ja palkansaajien keskusjärjestöt – tyrmäävät vielä ajatuksen tasolla olevat ideat korjata työeläkejärjestelmän sisällä olevan ruman vääryyden, sanoi Rinne.

Viestin voi tulkita niin, että Rinne olisi tarvittaessa valmis viemään muutokset läpi jopa ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää. Perinteisesti työeläkejärjestelmän muutoksista on sovittu yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Rahat asiakashyvityksistä?

Rinteen mukaan eläkejärjestelmän sisältä olisi irrotettavissa 200-300 miljoonaa euroa naisten pienten työeläkkeiden korotuksiin. Muutoksella olisi tarkoitus kompensoida sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005. Pientä työeläkettä saavien joukossa on paljon lapsiaan kotona hoitaneita naisia.

Rinne on sanonut MTV Uutisten haastattelussa, että rahat voitaisiin löytää esimerkiksi niin sanotuista asiakashyvityksistä.

Asiakashyvitykset ovat työeläkeyhtiöiden asiakkaille eli työnantajille jaettavaa ylijäämää. Myös työntekijät saavat vastaavia alennuksia omassa eläkemaksuosuudessaan.

Hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus selvittää yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa tapoja korottaa alle 1400 euron työeläkkeitä ilman, että eläkemaksuja korotetaan. Rinne puhui asiasta myös kesällä MTV Uutisten haastattelussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja