SDP:n Lindtman valmis sopeuttamaan myös suurituloisimmilta eläkeläisiltä

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallituksen sopeutustoimia voitaisiin kohdistaa myös suurituloisiin eläkeläisiin veronkevennyksiä perumalla.

– Minusta tärkeintä on, että suojataan pieni- ja keskituloiset, ja otetaan yhteiskuntamme vahvimmat sopeutuksessa mukaan riippumatta siitä, missä elämänvaiheessa he ovat. Tämä on se periaate. Siksi kaikkein suurempituloisten veronkevennykset pitäisi arvioida uudelleen, niihin ei ole varaa, Lindtman sanoo MTV Uutisille.

Hallitus päättää ensi viikon kehysriihessään noin kolmen miljardin euron lisäsopeutuksista, ja myös eläkeläisten toimeentuloon tullaan todennäköisesti puuttumaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan kokoomuksessa ja perussuomalaisissa on erimielisyyttä siitä, miten mahdolliset eläkeleikkaukset voitaisiin toteuttaa: kokoomus kannattaa mieluummin puuttumista verotuksen tai asumistuen kautta, koska eläkkeiden indeksijäädytykset vahvistaisivat valtion taloutta vain, jos eläkerahastojen ylijäämää tuloutettaisiin valtion kassaan, mikä olisi periaatteellisesti iso kysymys.

Myös Lindtman tyrmää eläkkeiden indeksijäädytykset.

– Mitä tulee eläkeindekseihin, sanoisin pääministerille, että nyt olisi aika takavarikoida Purran sakset, ennen kuin ne iskevät eläkeläisten indekseihin, hän sanoo.

Kyseessä on viittaus valtiovarainministeri Riikka Purran saksi- ja leikkuulautakuvista nousseeseen kohuun.

– Meillä on ollut eläkejärjestelmä, joka on ollut kestänyt aikaa ja ollut vakaa, siitä on tärkeää pitää kiinni, Lindtman sanoo.

– Toiseksi, eläkeindeksien leikkaaminen ei vaikuta valtion velkaantumiseen mitenkään. Mitä tulee hyväosaisiin, niin olipa kyse palkansaajista tai eläkkeensaajista, niin minusta kannattaisi tarkastella hallituksen viime syksynä tekemää suurituloisten veronkevennystä. Sen peruminen kohdistuisi samalla tavalla sekä palkansaajiin että eläkkeensaajiin.

Juttua muokattu kello 17.04: Otsikkoa muutettu. Jutun otsikko kuului alun perin: SDP:n Lindtman valmis sopeuttamaan myös eläkeläisiltä. Otsikkoa on täsmennetty muotoon: "SDP:n Lindtman valmis sopeuttamaan myös suurituloisimmilta eläkeläisiltä", joihin Lindtman haastattelussa viittaa.

Lue myös:

    Uusimmat