Mainos

Suusyövät havaitaan liian myöhään

Suusyövät havaitaan yhä liian myöhään, vaikka lääkäreitä ja hammaslääkäreitä on koulutettu tunnistamaan syövän esiasteet potilaansa suusta.

Turun yliopiston suupatologin virkaan keskiviikkona astunut professori Stina Syrjänen arvelee, että syystä tai toisesta vastaanotoilla laiminlyödään edelleen usein potilaan suun limakalvojen tutkiminen.
-Varhaisella toteamisella lähes kaikki potilaat voitaisiin parantaa, tähdentää Syrjänen.

Suun ja nielun syöpä on maailman kuudenneksi yleisin syöpälaji. Siihen sairastuu vuosittain runsaat 400 000 potilasta ja tautiin kuolee yli 360 000 ihmistä. Länsimaissa kuolleisuus on pysynyt samalla tasolla jo kolmenkymmentä vuotta, vaikka tiedon lisääntymisen ohella taudin hoitotavat ovat kehittyneet.

Tupakka ja viina vaaratekijöitä

Suomessa todettiin vuonna 1995 vajaat 500 uutta suun ja nielun alueen syöpätapausta. Riskijoukkoa ovat eritoten yli 50-vuotiaat tupakoivat ja runsaasti alkoholia käyttävät miehet.

Syrjänen onkin huolissaan siitä, että suurimmassa riskissä olevat potilaat ovat usein niitä, jotka eivät saa hammaslääkärikäynneistään minkäänlaisia korvauksia. Monet jättävät siksi hampaansa hoitamatta, varsinkin jos taloudellista tilannetta huonontavat vielä työttömyys tai muut vastoinkäymiset.

Aikaa suusyövän havaitsemiseen on ennen kuin sen aiheuttamat solumuutokset muuttuvat kohtalokkaiksi. Taudin kehittyminen kestää vuosista jopa kymmeneen vuoteen. Tupakoinnin ja alkoholin ohella sairastumista saattavat edistää erilaisten virusten aiheuttamat infektiot.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.