Mainos

Suurten vesistöjen vedenpinnat nousseet nopeasti

Sateisen kesän vuoksi maamme suurten keskusjärvien pinta nousee nopeasti. Ennätysvauhtia on kohonnut Päijänteen pinta, joka on noussut jo 30 senttiä heinäkuun alusta ja peräti metrin huhtikuun lopun tasosta.

Myös Kallaveden, Näsijärven, Oulujärven ja Inarinjärven vedenkorkeudet ovat kohonneet viime päivinä suurimpiin kesäkorkeuksiin vuosikymmeniin. Korkealla ovat niin ikään Pielinen ja Keitele. Suurvesistömme Saimaa reagoi sademääriin muita keskusjärviämme hitaammin. Nyt Saimaa on 12 senttiä ajankohdan keskiarvon alapuolella.

Joista etenkin Pohjanmaan Kyrön- ja Lapuanjoet ovat tulvineet tavanomaista korkeammalle. Kemijoen itäisimmissä haaroissa vesi nousee vielä joitakin päiviä.

Vesistöjen lämpötila on pari astetta tavallista viileämpi. Pohjaveden pinta on lähes koko maassa ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Heinäkuun ensimmäisellä puoliskolla satoi suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea yli 100 millimetriä, paikoin jopa yli 150 milliä. Näillä alueilla on puolessa kuukaudessa satanut runsaat kaksi kertaa heinäkuun keskimääräisen sademäärän. Vähiin sateet ovat jääneet heinäkuussa vain kaakkoisimmassa ja luoteisimmassa Suomessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.