Suurituloisten verotus yhä tiukkaa

Suomalaiset maksavat yhä enemmän tuloveroja kuin useimpien muiden maiden palkansaajat. Erityisen kireästi verotetaan suurituloisia. Pienten palkkatulojen verotuksessa Suomi on päässyt viiden prosenttiyksikön päähän kansainvälisestä keskitasosta, mutta suurissa tuloissa ero on yhä lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tekemästä kansainvälisestä palkkaverovertailusta. Selvityksessä tarkastellaan palkkatulojen verokohtelua seitsemässätoista läntisessä teollisuusmaassa vuonna 2001.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi on edelleen työtä rankasti verottava maa. Suomen suhteellinen asema on kuitenkin viime vuosina kehittynyt myönteiseen suuntaan. Tämä näkyy ennen kaikkea keskituloisilla ja sitä pienempituloisilla palkansaajilla.

Suomen suhteellisen aseman parantamista kansainvälisessä palkkaverokilpailussa vaikeuttavat monissa muissa maissa toteutetut ja lähivuosina toteutettavat tuloverotuksen kevennykset. Palkansaajan tuloverotus on kireintä Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Suomessa ja Ruotsissa.

Suomen palkkaverotuksen kilpailukyky heikkenee tulojen kasvaessa. 440.000 markan vuositulotasolla palkasta menee Suomessa veroa yli 47 prosenttia. Tällä tulotasolla Suomen ero muiden maiden keskiarvoon on 9,5 prosenttiyksikköä, kun alimmalla tulotasolla ero on 4,7 prosenttiyksikköä.

Työnantajan sosiaalivakuutusmaksujen ja työntekijän tuloverojen yhdessä muodostama palkkaverokiila on keskituloisella palkansaajalla noin 46 prosenttia koko työvoimakustannuksesta. Suuremmissa tuloissa palkkaverokiila yltää jo noin 58 prosenttiin työvoimakustannuksesta. Tämä on eurooppalaista huippua Ruotsin, Ranskan ja Belgian kanssa.

Selvityksen ovat tehneet Veronmaksajain Keskusliiton ekonomistit Sirkka Autio ja Jaana Kurjenoja. Se perustuu osittain laskelmiin, jotka kansainvälinen tilintarkastustoimisto PricewaterhouseCoopers on laatinut Veronmaksajain Keskusliiton toimeksiannosta.

Lue myös:

    Uusimmat