Suurin sinileväriski eteläisellä Saaristomerellä

Laajojen sinileväkukintojen todennäköisyys Suomen merialueilla on viimevuotista hieman suurempi.

Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan sinilevälauttojen muodostumisriski on tänä kesänä huomattava Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Suurin kukintariski on Itämeren pääaltaan länsiosissa Ruotsin rannikolla.

- Riskiä nostaa lähinnä se, että viime talven suhteellisen kovat myrskyt nostivat syvältä enemmän fosforia Itämeren pintakerrokseen. Fosforipitoisuudet ovat edelleen varsin korkeita Itämeren pääaltaalla ja tämä heijastuu osittain Suomen merialueille, varsinkin sinne Saaristomeren eteläosiin, selittää Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Suomenlahden länsiosassa, Saaristomerellä ja eteläisimmällä Selkämerellä leväriski on kohtalainen. Perämerellä, pääosassa Selkämerta ja Suomenlahden itäosassa riski on vähäinen.

Eniten leviä heinäkuun lopulla

Lopullisesti vasta kesän sää ratkaisee, milloin ja millä alueilla sinilevälauttoja esiintyy. Lämmin ja tyyni sää lisää pintalauttojen esiintymisriskiä. 

Sinileväkukintojen huippu Suomen merialueilla ajoittunee heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Sinilevät runsastuvat, kun meriveden lämpötila nousee 15 asteeseen.

- Siinä vaiheessa kun meriveden lämpötila laajasti saavuttaa 15 astetta, alkaa esiintyä myrkytöntä Aphanizomenon-sinilevää ja kun lämpötila nousee yli 17 asteeseen, alkaa esiintyä myrkyllistä Nodularia-sinilevää, kertoo Knuuttila.

Leväennuste koskee laajojen levälauttojen muodostumisriskiä ulappa-alueilla. Rannikoilla voi esiintyä paikallisia leväkukintoja.

- Hyvin todennäköisesti paikallisia sinileviä tulee esiintymään siellä täällä, erityisesti rehevöityneillä rannikkoalueilla Suomenlahdella ja Saaristomerellä, arvioi Knuuttila.

Joillakin rannikkoalueilla viime aikojen sateet ovat lisänneet ravinnevalumia mereen.

- Yleensä jokien tuomat ravinteet sisältävät myös hyvin paljon typpeä ja ne eivät ensisijaisesti suosi sinileviä. Sen sijaan niillä alueilla, joille on nyt kesän kynnyksellä tullut lisää ravinteita, voi kasvaa runsaasti muuta levää, esimerkiksi rihmalevää, arvioi Knuuttila.

 Suomen ympäristökeskus tiedottaa Itämeren levätilanteesta viikoittain elokuun loppuun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat