Mainos

Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa

Suomalaisista tupakoitsijoista 17 prosenttia aikoo lopettaa tupakoinnin vuodenvaihteessa. Hyvän päätöksen tiellä on kuitenkin monia esteitä ja tilastojen valossa vain neljä kymmenestä onnistuu. Epäonnistuneetkaan yritykset eivät silti mene hukkaan.

Siinä missä tupakoimaton kollega viettää taukonsa mukavasti sisätiloissa, joutuu tupakoitsija pihalle kylmään kärvistelemään savukkeineen. Lääkeyritys Pfizerin teettämän kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista tupakoitsijoista aikoo lopettaa tupakoinnin joko vuoden vaihteessa tai viimeistään kesällä. Päätöksen tehneistä liki 80 prosenttia on tehnyt saman päätöksen ennenkin.

Tilastojen mukaan tupakoinnin lopettaminen ei onnistukaan heti ensi yrittämällä. Epäonnistuneetkaan yritykset eivät mene hukkaan.

- Jokainen tupakkalakko on hyödyllinen, siinä on jo monta savuketta jäänyt polttamatta. Lisäksi on tullut jo monta tilannetta joissa on havainnut, että selviää ilman tupakkaa. Eli koska ihminen oppii virheistään, niin ilman muuta silloin sellaisetkin henkilöt, jotka ovat useita kertoja repsahtaneet, saattavat sitten lopulta oppia elämään ilman tupakkaa, kertoo asiantuntijalääkäri Kristiina Patja Kansanterveyslaitokselta.

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, koska riippuvuus on kaksitahoinen.

- Sen taustalla on hyvin vahva fyysinen riippuvuus ja lisäksi tupakka kulkee tupakoijalla joka päivä mukana monissa tilanteissa: on tuskatupakka, ilotupakka, nälkätupakka, kahvitupakka eli tupakoimiseen liittyy hyvin vahva psyykkinen riippuvuus. Sen lisäksi tupakointi on mukavaa eli siksi puhutaankin tupakkariippuvuudesta usein mieluummin kuin nikotiiniriippuvuudesta, Patja toteaa.

Tupakoinnin lopettamista suunnitteleville on tarjolla monenlaista apua. Auttava puhelin ja internetin stumppi.fi tukevat lopettamispäätöksen tehnyttä. Mutta tärkeintä on oma vahva tahto ja läheisten kannustus. Nikotiinikorvaushoidoista on apua nikotiiniriippuvaisille, mutta tupakkariippuvuuteen se ei auta.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 21.12.2005)

-Riippuvuus tupakasta on kuin kolmipäinen koukku, vertaa ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen Syöpäyhdistyksestä. -Fyysisen, henkisen ja sosiaalisen riippuvuuden voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti.

(Huomenta Suomi 21.12.2005)

-Työnantaja ja työterveyshuolto voisivat tukea tupakoinnin lopettavaa työntekijää, sanoo Uudenmaan aluetyöterveyslaitoksen johtaja Kari Reijula.

(Huomenta Suomi 21.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.