Tutkimus: Suurin osa suomalaisista luottaa tietoturvataitoihinsa

THL:n tekemän tutkimuksen mukaan neljä viidestä aikuisesta arvioi osaavansa tunnistaa tietoturvariskejä ja huijausyrityksiä internetissä.

Myönteisiin arvioihin olivat yhteydessä etenkin internetin käyttötaidot, mutta myös korkea koulutus. Sen sijaan kielteisiä arvioita omasta osaamisestaan antoivat etenkin sellaiset vastaajat, jotka eivät käyttäneet sähköisiä palveluita itsenäisesti ja joilla oli taloudellisia vaikeuksia.

–  Tietoturvataitojen puute voi pahimmillaan toimia esteenä sähköisten palveluiden käytön aloittamiselle. Jos ihminen kokee omat taitonsa puutteellisiksi ja lisäksi henkilötietojen luovuttaminen sähköiseen palveluun tuntuu pelottavalta, ei motivaatio uusien palveluiden opettelemiseen varmasti ole korkealla, kertoo THL:n tutkija Maiju Kyytsönen tiedotteessa.

Kyytsösen mukaan tietoturvataitojen puute voi olla esteenä sähköisten palveluiden käytön aloittamiselle.

Masennus, toimintarajoitteisuus ja ikä vaikuttivat arvioon omasta osaamisesta

Tutkimuksessa analysoitiin ensimmäistä kertaa toimintarajoitteiden ja masennuksen vaikutusta omaan arvioon tietoturvaosaamisesta. Tutkimuksen mukaan molemmat olivat yhteydessä heikompiin arvioihin omasta osaamisesta.

Myös ikä toi mukanaan heikompia arvioita osaamisesta. Huomattavasti merkittävämpi tekijä tietoturvaosaamisen kannalta oli kuitenkin yleinen internetin käytön osaaminen.

Kyselytutkimus toteutettiin osana FinSote-väestökyselyä syyskuusta 2020 helmikuuhun 2021. Vastaajia kyselyssä oli runsaat 6 000.

Otsikkoa muutettu 12.9. kello 9.25.

Lue myös:

    Uusimmat