Suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat puivat hallituksen budjettineuvotteluja – 30 000 ihmisen työllisyystavoite saa huutia: "Hallituksen mittakaava on väärä"

Viisikko ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen ovat neuvotelleet valtion budjetista eilen ja tänään. Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistai-iltana, että hallituspuolueet ovat päässeet sopuun isoista asioista. 

Kahden isoimman oppositiopuolueen puheenjohtajat vierailivat tänään Jaakko Loikkasen luotsaamassa Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Pääministeri Marinin mukaan hallitus tiedottaa budjetin yksityiskohdista huomenna. 

– Pitäisin yllättävänä, jos sieltä tulisi jotain yllättävää, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho summaa mietteensä. 

Halla-aho epäilee, että neuvotteluissa on käytetty paljon aikaa symbolisesti tärkeiden yksityiskohtien miettimiseen, kuten eläkeputkeen ja turpeeseen. 

Kokoomuksen yllättäisi positiivisesti eläkeputken poistaminen sekä "aktiivimalli kakkosen" tai vastaavan työnhakuvelvoitteen luominen. 

Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on painavaa sanottavaa hallituksen työllisyystavoitteesta. 

– Kun hallitus tavoittelee päätöksiä 30 000 työpaikan edellytysten luomiseksi, niin heidän mittakaavansa on väärä. Meillä on viimeisen kahden viikon aikana ilmoitettu 20 000 – 30 000 työpaikan häviämisestä yt-neuvotteluissa. Hallituksen kunnianhimon tason pitäisi olla yli 100 000 työpaikan saavuttamisessa. 

– Isoja kysymyksiä on lähdetty ratkaisemaan, mutta pelkään, että ratkaisut ovat pieniä, Orpo jatkaa.

"Ongelmat valtavia" 

Orpo korostaa, että talous täytyy saada kasvuun mikä edellyttää työllisyyteen liittyvien ongelmien ratkomista. 

– Hallituksen pitäisi käydä nyt samaan aikaan kannustinloukkujen kimppuun. Pitäisi uskaltaa keventää työn verotusta, pitäisi uudistaa sosiaaliturvaa niin, että työn vastaanottaminen kannattaa aina. 

Orpon mukaan Suomen ongelmat ovat valtavia, jos mietitään myös tänään esiin tullutta 10,7 miljardin euron alijäämää ensi vuodelle. 

– Nyt ei pitäisi olla vaan hyvällä fiiliksellä, vaan pitäisi tehdä oikeasti töitä ja päätöksiä, Orpo summaa. 

Halla-ahon mukaan köyhyysongelmaa ei voida lähestyä pelkästään sosiaaliturvan ja tukien näkökulmasta. 

– Mikään työmarkkinalainsäädännön uudistaminen tai eläkejärjestelmän tai sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen ei ratkaise sitä ongelmaa, että meiltä katoaa Suomesta työpaikkoja. Ne syyt ovat rakenteellisia ja tulevaisuuden näkyviin liittyviä, Halla-aho kertoo. 

Halla-ahon mukaan Suomen pitäisi keskittyä poistamaan syitä, miksi tehdas pystytetään ennemmin Kiinaan kuin Suomeen. 

Yhteiskunnan kestokyvystä huolehdittava

Halla-aho ja Orpo ovat yhtä mieltä siitä, että tavoitteena olisi saada Suomeen mahdollisimman vähän heikommassa asemassa olevia ihmisiä. 

– Jos tässä maassa ei ole yrityksiä ja yksityisen sektorin työpaikkoja, meillä ei ole varaa huolehtia heikommista, Orpo kommentoi. 

– Meillä tietyt puolueet kosiskelevat heikommassa asemassa olevia lupailemalla sitä ja tätä. Tosiasiassa he ajavat sellaista politiikkaa, joka rapauttaa julkisen talouden kestävyyden ja yhteiskunnan kyvyn huolehtia heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä, sanoo puolestaan Halla-aho. 

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen MTV3-kavalla tiistaisin kello 22.30. 

Lue myös:

    Uusimmat