Kokoomus tavoittelee jälleen miljardien eurojen leikkauksia – yksi asia on muuttunut viime hallituskaudesta: "Se oli virhe siinä mittaluokassa"

Oppositiopuolue kokoomus haluaa leikata julkisia menoja noin miljardilla eurolla vuodessa seuraavien kahdeksan vuoden ajan. Miten tämä summa saataisiin kasaan ja keiden etuuksia leikattaisiin? Uukokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus hakisi säästöjä ainakin asumistukijärjestelmästä ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Viime hallituskaudella koulutuksesta leikattiin liikaa, Orpo myöntää.

Oppositiopuolue kokoomus on tukenut nykyisen hallituksen velanottoa siltä osin kuin se on johtunut koronapandemiasta ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista.

– Mutta samaan aikaan olemme kritisoineet sitä, että hallitus on ottanut koronan ja sodan varjolla muuhunkin velkaa miljardeja euroja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Ensi vuoden budjetin loppusumma on noin 80 miljardia euroa ja alijäämä kahdeksan miljardia.

Kokoomus lähteekin ensi kevään eduskuntavaaleihin pitkien leikkauslistojen kanssa. Puolueen mukaan julkisia menoja on leikattava noin miljardilla eurolla vuodessa seuraavien kahdeksan vuoden ajan.

Tarkemmat leikkauskohteensa kokoomus lupaa julkistaa ennen eduskuntavaaleja, mutta säästöjä olisi Orpon mukaan saatavissa ainakin asumistuista ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

– Sitä pitää porrastaa ja sen kestoa lyhentää, koska näin voitaisiin saada jopa 20 000 työllistä lisää. Nämä ihmiset ovat työelämästä tulleita ja heillä on parhaat mahdollisuudet työllistyä. Oikeudenmukaisuuden nimissä haluaisimme myös ulottaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille. Nythän ainoastaan kassaan kuuluvat voivat sen saada, Orpo sanoo.

Miksi hallitus on kokoomuksen mielestä epäonnistunut EU-vaikuttamisessa? Millaisia "järjen välähdyksiä" Petteri Orpo on havainnut pääministeripuolue SDP:stä? Katso Orpon lyhyempi Uutisextra-haastattelu yllä olevalta videolta.

Leikkauksia vai kannusteita?

Orpon mukaan säästäväisyys ja menokuri on ulotettava kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti leikkauksia myös heikoimmassa asemassa olevien elintasoon.

– Emme me halua leikata heikoimmassa asemassa olevilta. Haluamme tehdä sellaisia uudistuksia sosiaaliturvaan, työttömyysturvaan ja asumistukeen, että työn vastaanottamisesta tulee aina kannattavaa, Orpo sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa haetaan tällä hetkellä tekijää yli sataantuhanteen avoimeen työpaikkaan.

– Meidän on laitettava kannusteet kuntoon, jotta on aina kannattavampaa ottaa vastaan vaikka tunnin, päivän tai viikon työ kuin olla sosiaaliturvalla.

Koulutussäästöt kaduttavat

Kokoomus oli edellisen kerran hallitusvastuussa vuosina 2015-2019 Juha Sipilän hallituksessa, joka toteutti noin neljän miljardin euron säästöohjelman.

Leikkauksissa mentiin Orpon mukaan tuolloin liian pitkälle ainakin yhdellä osa-alueella.

– Kai se jälkikäteen on hyvä sanoa, että koulutukseen kohdistui liian suuret säästöt. Voi sanoa että se oli virhe siinä mittaluokassa. Mutta silloinkin oltiin siinä tilanteessa, että kaikkialta jouduttiin nipistämään.

Katso kaikki Uutisextran haastattelut MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat