Suuret kaupungit pitävät kiinni kesätyön määrästä

Suomen suurimmat kaupungit pitävät kiinni kesätyön määrästä yleisestä vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.

STT:n selvityksen mukaan kesätyötä on tarjolla suunnilleen yhtä paljon kuin aiempinakin vuosina. Esimerkiksi Helsinki palkkaa tänä vuonna noin 4 000 kesätyöntekijää ja -sijaista, mikä on muutamia kymmeniä viime vuotta vähemmän. Eniten töihin haetaan sosiaali- ja terveyspuolelle.

- Työpaikkojen määrä on ollut viime vuodet tuolla tasolla, vaikka pientä heilahtelua on voinut olla, sanoo rekrytointipäällikkö Riitta Hellman.

Tuhat pesteistä on tarkoitettu 16-17-vuotiaille nuorille. Vaikka nuorten työpaikkoja lisättiin muutama vuosi sitten, niitä on hyvin vaikea saada. Viime vuonna peräti 29 000 nuorta haki kaikkiaan tuhatta paikkaa.

Nuori, katso aikuista silmiin 

Vinkkejä nuorille kesätyönhakuun:

- Kaikista työpaikoista ei välttämättä ilmoiteta julkisesti. Kysele neuvoja vanhemmilta, sukulaisilta ja tutuilta. Ota itse yhteyttä työnantajaan.

- Kerro työhakemuksessa harrastuksistasi ja aktiivisuudestasi. Esimerkiksi yhdistystoiminta ja partiossa käynti kertovat vastuunotosta ja asenteesta.

- Jos sinulla ei ole alan työkokemusta, kerro muista työtä vastaavista tekemisistäsi. Esimerkiksi käy tuttavaperheen lapsien hoitaminen tai naapurin nurmikon leikkaaminen.

- Tule ajoissa paikalle haastatteluun ja muista hyvät käytöstavat. Kättele, katso silmiin, ole kohtelias. Ilmoita, jos myöhästyt.

- Varaudu tapaamiseen etukäteen. Ota selvää yrityksestä, johon haet. Mieti, mitä sinulta mahdollisesti kysytään ja mitä vastaat. Pohdi, miksi juuri sinut tulisi palkata.  

- Suhdeluku on aikamoinen. Töihin pääsy on lottovoitto, Hellman tuumaa.

Tampereella työtä on tarjolla 600:lle, kun viime vuonna luku oli 530. Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäisen mukaan kesätyön määrää lisättiin taloudellisen tilanteen vuoksi.

- Halusimme satsata tähän, koska pelkäsimme, etteivät yritykset pysty palkkaamaan niin paljon kuin aiemmin, hän sanoo.

Oulussa jaetaan kesätyöseteleitä 

Osa kaupungeista tarjoaa alaikäisille kesätyönhakijoille niin sanottuja kesätyöseteleitä, joiden arvo on muutamia satoja euroja. Setelit ovat työnantajille porkkanoita. Ne voi käyttää nuoren palkkakustannuksiin. Varsinkin Oulu kunnostautuu seteleiden käytössä. Niitä on tänä kesänä jaossa 7 000, kun esimerkiksi Turussa seteleitä saa enintään sata nuorta. 

Oululla ei ole alaikäisille korvamerkittyjä kesätyöpaikkoja, mutta viime vuonna runsaat 3 600 nuorta työllisti itsensä kesätyösetelillä. Seteleiden lisäksi kaupunki tarjoaa työtä tuhannelle opiskelijalle.

- Kaupunki on halunnut pitää kiinni työpaikkojen tarjoamisesta, koska täällä on niin paljon opiskelijoita ja kyse on kuitenkin lyhytaikaisesta työstä, sanoo ohjaaja Outi Söderman-Juvani.

Työtä ei läheskään kaikille 

Suurten kaupunkien kesätöiden haku on vasta käynnistymässä. Vilkkain hakuaika on helmi-maaliskuussa. Kesätyöhakua yhdistää kaikissa kaupungeissa se, ettei työn tarjonta vastaa lähimainkaan kysyntää. Monissa kaupungeissa peruskoulunsa päättäneiden alaikäisten työpaikat onkin päätetty arpoa. 

Johtava rekrytointiasiantuntija Eeva Luotonen pitää arpomiskäytäntöä hyvänä, kun nuorelle on työpaikka valmiina. Hänen mukaansa alaikäisen nuoren on hyvin vaikeaa saada hankittua kesätyötä omin päin. Turussa kokeiltiin viime kesänä ensimmäistä kertaa kesätyöseteleitä.

- Nuorilla oli hankaluuksia löytää työtä niistä huolimatta, Luotonen kertoo.

Turussa noin puolet 700 kesätyöpaikasta menee alaikäisille. Nuorten kesätyöstä aiotaan pitää kiinni myös tulevaisuudessa.

- En usko, että niistä luopumisesta on edes keskusteltu. 

Lue myös:

    Uusimmat