Mainos

Suunnistajat eivät jätä lajia talvellakaan – pakkasella rasteja etsitään asutuksen keskellä

1:47

Suunnistus ei ole vain kesälaji. Talviset korttelirastit keräävät joka viikko satoja osanottajia. Rasteja voi kiertää kävellen, juosten tai pyörällä. Mukana on kaikenikäisiä suunnistajia nuorista yli 80-vuotiaisiin. Tänään rasteja etsittiin Vantaan Rekolassa.

Pakkasesta huolimatta innokkaat suunnistuksen harrastajat saapuvat hakemaan karttoja korttelirasteille Vantaan Rekolassa. Valittavana on viisi eri pituista rataa yhden ja 12 kilometrin väliltä. Helena Luoma valitsee kuuden kilometrin mittaisen reitin.

– Tulin juuri Portugalista, jossa oli rankat kisat. Nyt on tarkoitus hölkkäillä kuusi kilometriä. Kesällähän mennään enemmän metsään, mutta näin talvella korttelirastit kiertävät katuja, ulkoiluteitä ja rakennusten ympäristöjä, jo 40 vuotta suunnistusta harrastanut Helena Luoma selittää.

Korttelirastit keräävät jopa yli 300 osallistujaa

Korttelirastit saivat alkunsa, kun suunnistajat kaipasivat lajiharjoitusta myös talvella.

– Talvellakin tarvittaisiin vähän semmoista kartanlukuharjoitusta ja niin seuran sisällä alettiin harjoitella korttelirasteja tällä tavalla. Siitä se lähti laajenemaan ja ruvettiin kuntosuunnistustapahtumana markkinoimaankin, tämänpäiväiset radat laatinut Petri Hämäläinen suunnistusseura Pihkaniskoista kertaa.

Joka viikko eri paikassa järjestettävät korttelirastit keräävät parhaimmillaan yli 300 osanottajaa. Mukana on kaikenikäisiä rastien etsijöitä lapsista yli 80-vuotiaisiin. Yhdistävä tekijä on rakkaus lajiin.

"Suunnistus on pieni aarteenetsintä"

– Se yhdistelmä, että on juostessa jotain haastetta, ettei ole pelkkää tavallista juoksemista, tavallaan on tehtävä siinä, niin se tuo sen mielekkyyden siihen, Heidi Hautakangas pohtii.

– Niin kuin suunnistuksessa aina, niin totta kai kunnon ylläpito ja sitten suunnistus on aina semmoinen pieni aarteenetsintä. Olen niin laiska lähtemään lenkille ilman tekosyytä. Tarvitsen ne rastit, että tulen lähteneeksi, Petteri Surakka perustelee.

Rasteja voi etsiä kävellen, juosten tai polkupyörällä, yksin tai kaverin kanssa.

– Kaikki rastit löytyivät, ihanteellinen ilma ja hieno rata. Oli oikein kiva mennä. Olen harrastanut suunnistusta 7-vuotiaasta lähtien eli yli 70 vuotta. Ihan kiva laji. Suosittelen muillekin, 80-vuotias Tapio Laurén sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.