Mainos

Susi kävi koiran kimppuun Liperissä – pitääkö sutta pelätä? "Suden ja saaliin väliin meneminen hengenvaarallista"

8:03
Asiantuntija kertoo, pitääkö sutta pelätä.

MTV Uutiset uutisoivat pienestä collie-koirasta, joka joutui suden hampaisiin Liperissä. Asiantuntija Heli Siitari muistuttaa, että saalistamassa oleva susi on hengenvaarallinen, minkä vuoksi suden kohdatessa paikalta pitäisi aina pyrkiä poistumaan.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Heli Siitarin mukaan vuosittain arviolta 20–50 koiraa menehtyy suden suuhun Suomessa. Tapauksia on kuitenkin mahdollisesti lisää, sillä jokainen tapaus ei välttämättä ole viranomaisten tiedossa.

Kohtaamiset susien kanssa tapahtuvat usein metsästystilanteissa syksyisin. Susiin on törmätty ympäri Suomea, mutta eniten niitä on nähty Itä-Suomessa Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Savon alueella.

– Yleisesti on edelleen harvinaista, että jalankulkijana törmää suteen. On olemassa kuitenkin aikakausi, jolloin nuoret sudet erkaantuvat laumasta ja etsivät omaa reviiriään ja elinkumppania, joten ei ole harvinaista, että Susia voi nähdä missä päin suomea tahansa. 

Tämän hetkisen arvion mukaan susikanta Suomessa on 200-300 yksilöä.

Susien käytös mahdollisessa muutoksessa

Tutkijoiden mukaan Läntisessä Suomessa Susien käyttäytymisessä on mahdollisesti odotettavissa muutoksia.

– Saattaa tapahtua tällaista, että sudet syntyvät ja elävät lähempänä ihmisasumusta ja jossain määrin tottuvat ihmisen läsnäoloon, joten siinä saattaa myös muutosta käyttäytymisessä ajan kanssa tapahtua.

Saalistava susi on uhka

Liperissä sattuneessa hyökkäyksessä susi on aggressiivisen käyttäytymisen perusteella ollut saalistamassa. Siitarin mukaan suden kohdatessa olisi tärkeää pyrkiä pysymään rauhallisena ja poistua paikalta.

– Susi on kookas villieläin ja suurpeto ja siinä pitäisi pystyä käyttäytymään rauhallisesti ja väistämään eläintä. Tilanteissa, jossa susi on saalistamassa, väliin meneminen on hengenvaarallista.

Siitarin mielestä tulee mahdollisesti ajankohtaiseksi miettiä, haluammeko edelleen tihentyvää susikantaa joka puolelle Suomea. Hän myös muistuttaa, että uhkaavan suden kanssa pitäisi aina ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja