Susi kierteli miehen ja koiran ympärillä Haminassa keskellä asuinaluetta – asiantuntijan mukaan nuori susi oli utelias, ei hyökkäävä

5:20
Katso, kuinka susi lähestyy koiraa ja miestä Haminassa.

Haminassa tapahtui eilen aamulla pelottava tilanne, kun koiraansa ulkoiluttamassa ollut vanhempi mies kohtasi suden keskellä asutusta. Susi kierteli ja kaarteli koiran ja ulkoiluttajan lähellä, aivan muutaman metrin päässä, useamman minuutin ajan.

Koira murisi sudelle ja mies yritti käskeä sitä lähtemään kauemmas. Lopulta susi lähti hiljalleen juosten pois paikalta.

– Tilanne oli uhkaava ja pelottava. Tässä pelastavana tekijänä saattoi olla se, että koira oli suhteellisen isokokoinen. Susi voi tulla hyvin rauhallisesti lähelle kytkettyäkin koiraa ja hyökätä sitten kimppuun. Tässä onneksi selvittiin säikähdyksellä, MTV Uutisille kuvaillaan tilannetta.

Suden kohdannut mies kertoo olleensa tilanteessa peloissaan. Videolta kuulee miehen äänestäkin jännittyneisyyden, kun hän käskee eläintä kauemmas.

Katso tilanne artikkelin videolta.

Alue, jossa susi liikkui, sijaitsee vain parin kilometrin päässä Haminan keskustassa. Asuinalueella sijaitsee 14 asuttua omakotitaloa muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Susi oli siis tullut keskelle suhteellisen tiheästi asuttua aluetta.

Riistakeskus: Susi ei ole aggressiivinen

Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mari Tikkunen on katsonut videon MTV Uutisten pyynnöstä. Tikkusen mukaan nuori susiyksilö on utelias.

– Se haluaa ottaa selkoa tilanteesta ja varsinkin tästä koirasta. Suden elekieli on sellaista, että häntä on koipien välissä ja korvat ovat päätä myöten ja se yrittää lähestyä kierrellen ja kaarrellen.

Tikkusen mukaan susi ei lähesty aggressiivisesti, vaan haluaisi vain tehdä tuttavuutta koiran kanssa. Elekieli olisi hänen mukaansa erilaista, jos sudella olisi "pahat mielessä".

– Epävarma ja vähän pelokaskin, mutta uteliaisuus voittaa tässä tilanteessa, Tikkunen kuvailee suden eleitä.

Videon susi on Tikkusen mukaan yllättävän rohkea yksilö siihen nähden, että tilanteessa on mukana ihminen.

Toimi näin, jos kohtaat suden

Tikkusen mukaan koiranulkoiluttaja toimii tilanteessa kuten pitääkin. Videolta voi kuulla, kuinka mies yrittää säikäyttää sutta poistumaan.

Ohjeena on tekeytyä mahdollisimman suureksi ja pitää ääntä, jotta susi poistuisi tilanteesta. Ääntä voi pitää esimerkiksi huutamalla tai läpsyttelemällä käsiä yhteen.

Jos mukana on koira, se pitää kytkeä ja pitää mahdollisimman lähellä itseä.

Susilife-hankkeessa mukana olevan Tikkusen mukaan liian rohkeat susiyksilöt tulisi karkottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ihmisasutuksen läheltä poliisin tai riistakeskuksen toimesta.

– Jos karkotustoimenpiteet eivät auta, niin viime kädessä pitää sitten poistaa tällaiset yksilöt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja