Mikon lapsi kohtasi suden yksin koulukyytiä odottaessaan: "Susi kuuluu luontoon – mutta jos jotain sattuisi, voidaan vain jossitella"

Alastarossa koululaista lähestynyt susi on saanut karkotusmääräyksen. 

Mikko Mäkimattilan 12-vuotias poika kohtasi suden eilen Loimaan Alastarossa vain 4,5 metrin päästä.

Susi lähestyi poikaa eilen tiistaina, kun tämä oli odottamassa koulukyytiä muutaman sadan metrin päässä kotitalolta tien varressa.

– Onni onnettomuudessa, että poika kuuli ääntä selkänsä takaa ja kääntyi katsomaan, kuka sieltä tulee. Suden nähdessään hänen luontainen reaktionsa oli karjaista, jolloin susi oli kääntynyt häneen päin ja säpsähtänyt pojan reaktiota. Susi jatkoi siitä pikitien yli pellolle, Mäkimattila summaa poikansa kertomaa.

Isä sai kuulla tapahtuneesta, kun poika soitti hänelle ja kertoi kohtaamisesta suden kanssa. Mäkimattila ilmoitti asiasta hätäkeskukseen. 

Myöhemmin samana päivänä kaksi eri asiantuntijaa kävi toteamassa jälkien perusteella eläimen aikuiseksi sudeksi. Poika sai tilanteessa sudesta valokuvan, joka annettiin viranomaisille eläimen tunnistusavuksi.

Lounais-Suomen poliisi on antanut päätöksen eläimen karkotustoimista.

Seurasiko susi peuran hajua tielle?

Mäkimattila kertoo, että kyse ei suinkaan ole ensimmäisestä kohtaamisesta suden kanssa kotikulmilla.

– Se ei ole mikään uutinen, että alueella liikkuu susia. 

– Olen nähnyt suden kolmesti 1,5 vuoden aikana, lähimmän vain muutamien metrien päästä. Joka kerta kyse on ollut yksittäisestä sudesta. 

Mäkimattilat asuvat Loimaan Alastarossa taajama-alueella, jossa on peltoaukeaa ja metsää.

– Alueella on vahva peurakanta, eli täällä on susille syötävää.

Peuroja oli pihalla myös eilen aamulla. Mäkimattila uskoo, että susi jolkotteli pihaan peuran perässä eikä välttämättä haistanut poikaa, sillä suden kohtaamisen aikaan tuuli kävi suden suunnasta poikaa päin. Huolta hän kantaa silti siitä, että susi vaikuttaisi olevan ihmistä pelkäämätön.

– Kaikesta huolimatta pihassa on täytynyt olla voimakas ihmisen haju, sillä ennen 12-vuotiasta poikaamme pihassa on kulkenut myös vanhempi poikamme ja minä. Näistä hajuista susi ei ole välittänyt. Se ihmetyttää minua, kun puhutaan kuitenkin suden luontaisesta käytöksestä ja siitä, että se ne vierastavat ihmisiä.

Susitilanteesta julkista keskustelua

Mäkimattilan mielestä susitilanteesta täytyisi käydä avointa keskustelua. 

– Varsinais-Suomi on tiheään asuttu ja täällä on vahva peurakanta. Jos sudet yleistyvät, voi tulla tilanteita, joissa riskit kasvavat. Jos esimerkiksi ihminen kohtaa susilauman, loukkaantuneen yksilön tai suden, jolla on pentuja. 

Hän kuitenkin peräänkuuluttaa, että keskustelua tulisi käydä ilman kiihkoa.

– Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta kun kyseessä on oma lapsi, tarvitseeko sen mennä näin? Jos jotain sattuisi, silloin voidaan vain jossitella tapahtunutta. 

Hän kertoo, ettei poika toistaiseksi halua odottaa koulukyytiä yksin.

– Ei lapsetkaan halua elää pelossa, että polkupyöräillessä, marjametsällä ja bussia odotellessa täytyy pelätä, mistä susi tulee. 

Video 19.7.2023: Pirkanmaalla tallentui riistakameraan seitsemän sudenpennun leikit. 

Pirkanmaalla tallentui riistakameraan seitsemän sudenpennun leikit 0:20

Lue myös:

    Uusimmat